Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Lubyová: Moderné knihy pre deti obsahujú viac obrázkov ako textu

Martina Lubyová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerka povedala, že ako dieťa veľmi rada čítala a mala množstvo obľúbených kníh.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Moderné knihy pre deti majú vo svojom obsahu viac obrázkov ako textu. Myslí si to ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Počas prvého dňa knižného veľtrhu Bibliotéka v bratislavskej Inchebe šéfka rezortu školstva s deťmi diskutovala o knihách a zúčastnila sa aj na predstavení veršovaných rozprávok Milana Rúfusa s názvom Koza rohatá a iné rozprávky.

Ministerka poukázala na rozdiely v knihách, ktoré sú síce názvom rovnaké, ale s pribúdajúcimi rokmi sa zmenili. Ukázala deťom knihu Ferdo Mravec, ktorú kedysi čítala ona, a tú istú knihu, ale v modernom prevedení, ktorú kúpila pre svojho syna. "Veľký rozdiel bol v tom, že v tej mojej knihe bolo oveľa viac textu a menej obrázkov," povedala Lubyová pre TASR.

Šéfka rezortu školstva povedala, že keď ona ako dieťa čítala knihu, tak vždy čakala, kedy sa v knihe objaví obrázok. "Moderná knižka má viac obrázkov ako textu," zhodnotila ministerka školstva. Poukázala na to, že deti by mali veľa čítať. "My, keď sme veľa prečítali, tak sme vedeli aj slovenský pravopis, kde sa píše tvrdé y či mäkké i, nemuseli sme sa učiť naspamäť vybrané slová ani básničky, lebo sme si vedeli predstaviť, ako vyzeral ten text, a na diktáte sme vždy vedeli, či je v slove ypsilon alebo mäkké i," vysvetlila. Preto upozornila deti, že je potrebné v knihách si nielen pozerať obrázky, ale hlavne čítať text.

Ministerka povedala, že ako dieťa veľmi rada čítala a mala množstvo obľúbených kníh. Okrem tradičných rozprávok, ako je napríklad už spomínaný Ferdo Mravec, čítala aj medzinárodné rozprávky, napríklad Muminovcov. "V súčasnosti ich deti skôr poznajú z filmov, my sme tie knihy čítali preložené do slovenčiny," povedala. V jej knižnom výbere, keď bola ešte dieťaťom, nechýbali napríklad ani ľudové rozprávky. Ministerka priznala, že v súčasnosti nestíha čítať, pretože študuje materiály. Ako dodala, "knižky si odloží na potom".

V bratislavskej Inchebe otvorili vo štvrtok dopoludnia 26. medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka 2018. Počas štyroch dní do nedele 11. novembra sa môžu návštevníci zoznámiť s tisíckami knižných titulov všetkých žánrov. Podujatie sa uskutoční súbežne s 23. výstavou vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika približujúcou nielen klasické učebné pomôcky, ale aj rôzne formy vzdelávania. Na ploche 10.000 štvorcových metrov sa celkovo predstaví 200 vystavovateľov nielen zo Slovenska, ale aj iných európskych krajín.