Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

M. Lučanský rozpustil vyšetrovací tím vraždy J. Kuciaka

Na archívnej snímke Milan Lučanský. Foto: TASR Martin Baumann

Počas fungovania tímu Kuciak, ktorý pracoval od marca minulého roka, bolo zaistených množstvo stôp.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský v utorok rozpustil vyšetrovací tím vo veci vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z dôvodu, že v pondelok (21. 10.) bola podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Ďakujem všetkým policajtom, ktorí boli súčasťou tímu 'Kuciak'. Som rád, že vražda, ktorá otriasla celým Slovenskom, bola vyšetrená v takom krátkom čase. Teraz je už na ťahu súd," uviedol Lučanský. Podľa neho bol na tím vyvíjaný enormný mediálny nátlak a situácia na Slovensku bola veľmi skeptická. Vzhľadom na výsledky tímu boli podľa neho viacerí policajti povýšení aj finančné odmenení.

Pôvodne 82-členný vyšetrovací tím, zložený z vyšetrovateľov, operatívcov a analytikov, rozpustil policajný prezident rozkazom vzhľadom na fakt, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v pondelok obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Vyšetrovací spis v rozsahu vyše 25-tisíc strán, 160 príloh a 40 vecných stôp sa tak už nenachádza v rukách polície.

Počas fungovania tímu „Kuciak“, ktorý pracoval od marca minulého roka, bolo zaistených množstvo stôp. Medzi nimi 50 terabajtov dát, ktoré pozostávali z dát od mobilných operátorov a analyzovaných kamerových záznamov.

Z vyšetrovania vraždy novinára vyplynulo množstvo ďalších trestných činov. Medzi nimi najmä prípravy úkladných vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica, nedovolené ozbrojovanie, úkladná vražda podnikateľa Petra Molnára z roku 2016 a úkladná vražda niekdajšieho primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Zo skutku sú obžalovaní Marian K., Alena Zs. Miroslav M. a Tomáš Sz. Zoltán A., ktorý mal byť sprostredkovateľom objednávky, podpísal dohodu o vine a treste a vystupuje v prípade ako svedok.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).