Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Maďarič bude so šéfom financií rokovať o navýšení rozpočtu pre MK

Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf rezortu kultúry by chcel určite navýšiť grantový systém ministerstva, prioritné aktivity rezortných inštitúcií a kapitálové výdavky.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Minister kultúry SR Marek Maďarič bude ešte hovoriť so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom o navýšení rozpočtu pre svoje ministerstvo.

Navrhovaná suma na budúci rok je totiž približne o 30 miliónov eur nižšia ako tá, s ktorou disponuje v súčasnosti. MK tento rok hospodári s vyše 181 miliónmi eur. "Je tam taká zvláštnosť, že v rozpočte, ktorý bol vyrokovávaný za môjho predchodcu, sa počíta s príspevkom pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS)," konštatoval pre TASR.

V návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015 bolo pre MK vyčlenených 241.863.516 eur. Avšak táto suma zahŕňala aj 90 miliónov eur, ktoré mali ísť pre RTVS po zrušení koncesionárskych poplatkov. Predchádzajúca vláda odsúhlasila ich zánik od roku 2013 s tým, že verejnoprávne médium má mať zo štátneho rozpočtu garantovaných na svoj chod minimálne 90 miliónov eur. Kabinet Roberta Fica platenie koncesií ponechal aj naďalej.

Šéf rezortu kultúry by chcel určite navýšiť grantový systém ministerstva, prioritné aktivity rezortných inštitúcií a kapitálové výdavky. Do nich spadá napríklad rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG). Na tento účel je potrebných na budúci rok ďalších 10 miliónov eur. Maďarič predpokladá, že by s touto sumou nemal byť problém.

"Toto je aj po debate s ministrom financií akceptované ako veľmi dôležitá investícia," poznamenal. Podľa neho je však kapitálové výdavky potrebné navýšiť, keďže v havarijnom stave sú tiež iné budovy, ktoré spadajú pod MK. Ako dodal, zároveň treba počítať s ďalšími situáciami, ktoré vzniknú ad hoc.