Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Majer: Kalište ukazuje obrovskú odvahu ľudí

Na archívnej snímke zachované základy vypálených domov v obci Kalište. Foto: TASR Dušan Hein

Horská obec Kalište bola počas Slovenského národného povstania (SNP) jedným z hlavných partizánskych centier.

Bratislava/Kalište 14. augusta (TASR) - Pri príležitosti 76. výročia vypálenia obce Kalište nacistickými vojskami počas druhej svetovej vojny sa v sobotu na mieste tejto tragickej udalosti uskutočnila pietna spomienka. Vzdať úctu prišiel aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. Podľa neho sa Kalište stalo aj odkazom na obrovskú odvahu ľudí, ktorí sa vzopreli útlaku. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Všetky obete z obce Kalište, ktorú bez ľútosti zdevastovali nemecké jednotky, sú mementom krvavých dôsledkov vojny a totality. Na druhej strane však odkazujú na obrovskú odvahu ľudí, ktorí sa rozhodli vzoprieť tomuto útlaku. Je nesmierne dôležité pripomínať si udalosti dejín a ponaučiť sa z nich tak, aby sa chyby a hrôzy minulosti už nikdy neopakovali," zdôraznil Majer.

Udalosť si na sociálnej sieti pripomenulo aj ministerstvo kultúry. "Táto udalosť nesie aj po rokoch silný odkaz pre ďalšie generácie. Nenechať silné hlasy sympatizantov tohto režimu, ktorí sú, žiaľ, medzi nami dodnes, hlasno kričať a prinavrátiť tieto kruté praktiky medzi nás," uviedol rezort kultúry.

Horská obec Kalište bola počas Slovenského národného povstania (SNP) jedným z hlavných partizánskych centier. Vypálená bola 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách nemeckými jednotkami a jej obyvatelia boli vyvraždení.

Priestor Kališťa je od februára 1961 národnou kultúrnou pamiatkou. Sobotná pietna spomienka bola súčasťou 15. ročníka Stretnutia generácií organizovaného Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Banská Bystrica a Múzeom SNP Banská Bystrica.