Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Majer navštívil slovenských vojakov v zahraničí, priviezol darčeky

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva obrany SR Marian Majer. Foto: TASR Martin Baumann

Keďže vojaci budú v zahraničí plniť úlohy aj počas sviatkov, štátny tajomník im priviezol vianočné stromčeky, darčeky a tiež ingrediencie na vianočnú kapustnicu.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Štátny tajomník rezortu obrany SR Marian Majer vycestoval v rámci predvianočnej tradície za príslušníkmi Ozbrojených síl SR slúžiacimi v rámci operácií EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine a UNFICYP na Cypre.

Tlačovú agentúru TASR o tom v sobotu informovalo komunikačné oddelenie Kancelárie ministra obrany SR.

Keďže vojaci budú v zahraničí plniť úlohy aj počas sviatkov, štátny tajomník im priviezol vianočné stromčeky, darčeky a tiež ingrediencie na vianočnú kapustnicu.

"Moja návšteva je poďakovaním nielen príslušníčkam a príslušníkom OS SR v Bosne a Hercegovine a na Cypre, ale aj všetkým našim vojačkám a vojakom, ktorí slúžia v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu. Patrí im veľká vďaka za kvalitnú prácu, ktorú odvádzajú v zahraničí, a rovnako aj za ich skvelú reprezentáciu Slovenska," vyzdvihol Majer s poďakovaním za službu vojakov v prospech mieru a bezpečnosti.

Počas stretnutí s vojakmi sa štátny tajomník zaujímal o priebeh ich vyslania, plnenie úloh a tiež o ich potreby a možnú pomoc zo strany jeho vládneho rezortu. Zároveň vojakov informoval o postupe v zlepšovaní podmienok personálu na Slovensku vrátane zmien v infraštruktúre a o krokoch v modernizácii techniky.

Okrem príslušníkov OS SR pôsobiacich v operácii EUFOR Althea hovoril Majer aj s veliteľom operácie Alexandrom Platzerom, veliteľkou NATO HQ Sarajevo Pamelou McGahovou, poradcom osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN pre UNFICYP Aderemim Adekoyom a náčelníkom štábu UNFICYP Johnom Hansonom. Témou stretnutí bola najmä bezpečnostná situácia v miestach pôsobenia a vnútorné fungovanie misie.

V misii UNFICYP na Cypre aktuálne pôsobí 241 príslušníkov OS SR, z toho 26 vojačiek. V septembri sa uskutočnila 40. rotácia OS SR do tejto misie. Hlavnou operačnou úlohou príspevku OS SR v misii UNFICYP je zabezpečenie integrity nárazníkového pásma a udržanie vojenskej rovnováhy.

Slovenskí vojaci vykonávajú operačné úlohy v Sektore 4, v ktorom je SR od roku 2018 jedinou prispievateľskou krajinou.

V operácii EUFOR Althea je aktuálne nasadených 46 slovenských profesionálnych vojakov a 160 príslušníkov je vyčlenených pre strategické rezervy. Jeden príslušník OS SR pôsobí v NATO HQ Sarajevo.

Príslušníci OS SR pôsobia v operácii EUFOR Althea od jej začiatku. Majú na zodpovednosti tri styčné a pozorovacie tímy (LOT) v Sarajeve, Foči a Višegrade. Slovensko je tiež vedúcou krajinou v Koordinačnom centre pre LOT tímy, ktorý koordinuje a vyhodnocuje monitorovanie situácie na celom území Bosny a Hercegoviny.