Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

M. Maslák, považovaný za výpalníka Považia, zostáva za mrežami

Miroslav M. Foto: TASR

Maslák, ktorého v minulosti právoplatne odsúdil kraský súd v českom Zlíne, však zostáva naďalej za mrežami, keďže voči rozhodnutiu trenčianskeho krajského súdu podal prokurátor sťažnosť.

Bratislava/Trenčín 17. augusta (TASR) - Údajne vplyvného muža podsvetia z Považia Miroslava Masláka Krajský súd (KS) v Trenčíne na začiatku minulého týždňa prepustil z výkonu trestu odňatia slobody.

Maslák, ktorého v minulosti právoplatne odsúdil kraský súd v českom Zlíne, však zostáva naďalej za mrežami, keďže voči rozhodnutiu trenčianskeho krajského súdu podal prokurátor sťažnosť. "Na pojednávaní 11. augusta bol odsúdený Miroslav Maslák Krajským súdom v Trenčíne podmienečne prepustený a bola mu uložená trojročná skúšobná doba s probačným dohľadom (z celkového trestu 10 rokov odňatia slobody, mu zostávalo vykonať trest ešte deväť mesiacov, pozn. TASR). Avšak na slobodu napokon podmienečne prepustený nebol, pretože po vynesení rozhodnutia KS v Trenčíne prokurátor podal sťažnosť, ktorá má odkladný účinok. O tejto sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR v Bratislave. Odsúdený preto zatiaľ zostáva vo výkone trestu," uviedla pre TASR vyššia súdna úradníčka KS v Trenčíne Jana Šinková. Na prepustenie Masláka upozornila v utorok (11. 8.) televízia Markíza.

KS v Trenčíne Maslákovi v prípade podmienečného prepustenia na slobodu uložil ďalšie obmedzenia, a to zákaz vycestovať do zahraničia, raz za tri mesiace mal povinnosť preukázať probačnému a mediačnému úradníkovi zdroj svojho príjmu a dostal by tiež náramok, ktorý by v prípade prepustenia lokalizoval jeho pobyt.

Maslák aktuálne čelí aj ďalšiemu trestnému stíhaniu na Okresnom súde (OS) v Trenčíne za trestný čin poškodzovania cudzej veci. Tu podal Maslák námietku zaujatosti voči senátu, ktorú mu však v stredu (12. 8.) KS v Trenčíne definitívne zamietol.

Na OS Bratislava I ešte minulý rok Maslák čelil obžalobe za útok na verejného činiteľa, tento súd však konanie pôvodne zastavil vzhľadom na to, že ho brniansky krajský súd, pobočka Zlín, v novembri 2013 uznal vinného zo zločinu vydierania v štádiu pokusu, prečinu porušovania domovej slobody, prečinu šírenia poplašnej správy a z prečinu nedovoleného ozbrojovania. Odsúdil ho na úhrnný trest desať rokov. Trest bol podľa bratislavského súdu dostačujúci.

Rozhodnutie OS v Bratislave nebolo právoplatné, sťažnosť podala prokurátorka. V súčasnosti sa týmto prípadom zaoberá v poradí už tretí sudca OS v Bratislave. Maslák sa mal dopustiť útoku na verejného činiteľa v roku 2009 v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Podľa obžaloby mal vtedy Maslák udrieť päsťou do hlavy policajného vyšetrovateľa vo väzení v Bratislave. Maslák v roku 2019 na pojednávaní povedal, že keďže je dlhodobo médiami spájaný s organizovaným zločinom, s čím nikdy podľa vlastných slov nebol, podal dve žaloby na médiá.