Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Analýza: Situácia na Slovensku sa v rámci pandémie naďalej zlepšuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko sa riadi v opatreniach na základe regionálneho princípu.

Bratislava 12. mája (TASR) - Epidemická situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa na Slovensku naďalej zlepšuje. Priemerne evidujú 650 pozitívne testovaných denne. Pozitivita PCR testov je na úrovni okolo piatich percent. Hospitalizovaných je 1022 pacientov, 132 potrebuje pľúcnu ventiláciu. Do nemocníc prijímajú približne 80 pacientov denne, lôžka sú vyťažené asi na 56 percent. V stredu o tom informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Na Slovensku tiež stále stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Najvyššia miera zaočkovanosti je vo vekovej skupine od 70 do 80 rokov. Aspoň prvú dávku má 66 percent ľudí.

Slovensko sa riadi v opatreniach na základe regionálneho princípu. V bordovej fáze budú od pondelka (17. 5.) dva okresy. "V Sobranciach došlo k zhoršeniu situácie z červenej do bordovej," upozornil Mišík s tým, že k tomu prispelo aj otvorenie vlastnej posilňovne. Pripomenul dôležitosť dodržiavania opatrení.

Červených okresov bude 23, v ružovej fáze ich bude 50. V druhom stupni ostražitosti, oranžovej farbe, budú štyri okresy.

Najvyššiu zaočkovanosť evidujú v Bratislave, Dunajskej Strede, Banskej Bystrici, Prešove, Zvolene a Humennom.