Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Musilová vidí u všetkých vekových kategórií záujem o vesmírne aktivity

Na archívnej snímke slovenská astrobiologička Michaela Musilová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Z jej pohľadu nie je téma vesmíru a astrobiológia na Slovensku prezentovaná dostatočne.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Na Slovensku je o vesmír a vesmírne aktivity veľký záujem vo všetkých vekových kategóriách. Pre TASR to uviedla astrobiologička Michaela Musilová, ktorú obrovský záujem verejnosti o túto oblasť prekvapuje.

"Veľmi ma prekvapilo, že ľudia každého veku majú záujem o vesmírne aktivity," povedala. Vidí, že malé deti stretnutie s ňou inšpiruje k tomu, aby sa venovali rôznym aktivitám. "Podľa mňa záujem je veľký, len to treba podporovať. Je potrebných viac súťaží, ako je Misia Mars a viac ľudí na popularizáciu," vysvetlila.

Ako hosťujúca profesorka na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vidí veľký potenciál aj v študentoch, nielen tých, čo sa zaujímajú o astrobiológiu, ale aj v inžinieroch. "Vždy som bola rada, keď sa chceli angažovať do našich vesmírnych aktivít. Na univerzite máme vesmírny inkubátor v spojení s organizáciou SOSA a veľakrát sa ľudia prišli dobrovoľne venovať projektom, alebo vytvárať svoje vlastné technológie," povedala s tým, že potom ju poteší, keď to ľudí inšpirovalo a následne v tejto práci aj pokračujú.

Z jej pohľadu nie je téma vesmíru a astrobiológia na Slovensku prezentovaná dostatočne. "Žiaľ, je to dosť menej reprezentovaný výskumný odbor. Nie je veľa ľudí, ktorí sa venujú popularizácii. Keď som žila pred pár rokmi na Slovensku, tak som sa tomu snažila venovať," povedala. Ako ďalej uviedla, na Slovensku je veľa odborníkov, ale tí sa nechcú veľmi venovať popularizácii. "Snažím sa to robiť aspoň na diaľku, ale bolo by dobré, keby sa viacej vedcov chcelo tomu venovať. Inde vo svete je popularizácia považovaná za veľmi dôležitú a aj v akademických inštitúciách ju podporujú, a to nám ešte chýba," dodala.

Musilová pôsobí ako riaditeľka stanice HI-SEAS na Havaji. Organizuje a vedie simulované misie na Mesiac a Mars v spolupráci s NASA, ESA a ďalšími vesmírnymi organizáciami z celého sveta. Na Slovensku zároveň pôsobí ako hosťujúca profesorka na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.