Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci debatovali o sexuálnom násilii na deťoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci vyhodnocovali opatrenia, ktoré priniesol zákon o obetiach trestných činov, napríklad definovanie statusu obete.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Sexuálne násilie sa môže týkať aj mnohých detí na Slovensku, upozorňuje verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Priblížila, že podľa Rady Európy je ním ohrozené každé piate dieťa v Európe, na Slovensku by sa mohlo týkať asi 20.000 detí. Zástupcovia občianskeho združenia (OZ) Náruč, ktorého cieľom je pomáhať deťom v kríze, hovoria o potrebe sprehľadniť podmienky vyšetrovania týchto trestných činov.

"Je veľmi ťažké počuť od dietaťa, ktoré prešlo celou peripetiou vyšetrovania: Nikdy som nemal nič povedať," priblížila Patakyová jednu z myšlienok, ktoré v stredu zazneli počas diskusie pri okrúhlom stole na tému právnej ochrany dietaťa, ktoré sa stalo obeťou sexuálneho násilia, v trestnom a inom súdnom konaní. Diskusie súvisia so zákonom o obetiach trestných činov, ktorý vstúpil do platnosti tento rok a budú pokračovať.

Organizuje ich OZ Náruč a ombudsmanka nad nimi prevzala záštitu. Úvodnej diskusie sa zúčastnili aj predstavitelia ďalších mimovládnych organizácií a štátnych inštitúcií.

Cieľom debaty odborníkov bolo objasniť potreby a práva dieťaťa ako obete násilia a navrhnúť kroky na napĺňanie Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím. V rámci tejto problematiky sa verejná ochrankyňa práv venuje najmä postaveniu dieťaťa v konaní a jeho právu byť vypočuté.

Odborníci vyhodnocovali opatrenia, ktoré priniesol zákon o obetiach trestných činov, napríklad definovanie statusu obete. Ten dieťaťu zabezpečuje, aby mohlo byť vypočúvané s prihliadnutím na jeho vek a psychické rozpoloženie.

"Jednoznačne presadzujeme myšlienku, že dieťa má byť podrobené výsluchu iba raz a ten preto musí byť vhodne pripravený," uviedla Patakyová. "Zároveň diskutujúci poukázali na to, že niekedy je s ohľadom na vek a osobnosť dietaťa potrebné výsluch prerušiť a pokračovať v ňom neskôr alebo na druhý deň," doplnila.

Podľa Patakyovej sa dlhodobo poukazuje tiež na potrebu osobitných výsluchových miestností. V nich by malo byť príjemné prostredie, ktoré dieťa ešte viac nevystraší a dobre pripravený vyšetrovateľ. Na výsluchu by nemali byť žiadni ďalší ľudia. Tí, ktorí zabezpečujú korektnosť výsluchu, napríklad zapisovateľ, by ho mali sledovať pomocou kamery z druhej miestnosti.

Verejná ochrankyňa práv hovorí, že toto opatrenie sa začína realizovať. V roku 2019 by sa malo uviesť do prevádzky 15 takýchto miestností, 14 z nich sa bude nachádzať pri Krajských riaditeľstvách Policajného zboru (PZ) a jedna pri Akadémii Policajného zboru v Bratislave.

Odborníci sa v diskusii tiež vyjadrili, že by mala byť zaručená anonymita podávateľov trestných oznámení v prípadoch sexuálneho násilia. Podľa verejnej ochrankyne práv sa zhodli, že právnu úpravu treba vhodne uviesť do aplikačnej praxe a budú pokračovať v diskusiách za okrúhlym stolom, počas ktorých plánujú definovať konkrétne opatrenia.

Podľa Patakyovej tiež treba, aby boli ľudia o problémoch informovaní. "Je veľmi dôležité, aby sa verejnosť vo vzťahu k obetiam, teda deťom, stávala citlivejšou," doplnila.