Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

M. Patakyová sa obracia na vládu v súvislosti s opatrením ÚVZ SR

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR Dano Veselský

M. Patakyová je presvedčená nielen o tom, že opatrenie ÚVZ SR z utorka prekračuje prípustné hranice a presahuje požiadavky testu proporcionality, ale že je aj v praxi neuplatniteľné a nevynútiteľné.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obracia na vládu v súvislosti s novým opatrením Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré sa týka plošného zákazu nakupovania pre seniorov mimo vyhradených hodín. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

"Ako občianka SR s pochopením sledujem kroky vlády SR, ktorými sa snaží minimalizovať následky pandémie ochorenia COVID-19 na obyvateľov tejto krajiny. Ako verejná ochrankyňa práv však musím vyjadriť isté obavy nad ústavnosťou niektorých opatrení, ktoré boli v ostatnom čase prijaté," povedala Patakyová. Dodala, že je presvedčená nielen o tom, že opatrenie ÚVZ SR z utorka (21. 4.) prekračuje prípustné hranice a presahuje požiadavky testu proporcionality, ale že je aj v praxi neuplatniteľné a nevynútiteľné.

Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková uviedla, že aktuálne platný vyhradený nákupný čas pre seniorov nad 65 rokov stanovili vzhľadom na postupné uvoľňovanie činnosti prevádzok – predpokladá sa zvýšený pohyb ľudí na verejnosti, čo pre seniorov predstavuje vážne riziko. Račková tiež spresnila, že epidemiológovia budú v týchto dňoch pozorne sledovať, ako sa postupné uvoľňovanie činnosti prevádzok odzrkadlí na šírení ochorenia COVID-19 v populácii.

"Radi by sme požiadali seniorov, aby na prijaté opatrenie nazerali ako na jeden z krokov chrániť ich ako rizikovú skupinu ľudí aj tým, že im bol pevne stanovený vyhradený nákupný čas s dôrazom na ochranu ich zdravia. Ochorenie COVID-19 môže seniorom spôsobiť vážne, život ohrozujúce stavy až úmrtia," povedala Račková. Dodala, že cieľom opatrenia nie je udeľovanie sankcií, ale ochrana seniorov nad 65 rokov, ktorí sú najrizikovejší z pohľadu komplikácií ťažkých klinických stavov a úmrtí na ochorenie COVID-19.