Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Patakyová: Spomínanie na rómsky holokaust je dnes obzvlášť dôležité

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Počas pietnej spomienky v Banskej Bystrici bude ombudsmanka čítať mená obetí rómskeho holokaustu.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Pripomínať si rómsky holokaust ako historickú udalosť je v súvislosti s nedávnym napadnutím rómskych chlapcov v Žiline obzvlášť dôležité. Myslí si to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

"Z histórie vieme, že nepriateľská atmosféra a rasistické prejavy boli prvým krokom k ešte represívnejším praktikám a priamemu potláčaniu základných ľudských práv," konštatovala.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa spomienky na holokaust Rómov (2.8.) sa Patakyová v stredu a vo štvrtok (2.8.) zúčastní pietnych aktov v Banskej Bystrici a Dunajskej Strede. Pripomenie a uctí si tak 2900 obetí deportovaných do nemeckého nacistického tábora Auschwitz-Birkenau.

Počas pietnej spomienky v Banskej Bystrici bude ombudsmanka čítať mená obetí rómskeho holokaustu. Na sociálnej sieti zas obrázkom horiacej sviečky symbolicky pripomenie, že sa nesmie zabúdať na krivdy z minulosti. Podporí tak online aktivitu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ábela Ravasza.

Kancelária ombudsmanky tiež v tejto súvislosti pripomína, že fyzické napádanie či slovné poznámky a vyhrážky útočiace na príslušnosť k rase sú v rozpore s ústavným právom na zachovanie ľudskej dôstojnosti a cti. Keďže prehlbujú predsudky a ďalšie stigmatizovanie rómskej minority, sú nebezpečné aj pre spoločnosť ako takú. Môžu viesť až k potláčaniu ľudských práv - tak ako v minulosti.