Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Patakyová vstupuje v prípade razie v Moldave do konania pred ESĽP

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Súdu poskytne svoje stanovisko k otázkam dôležitým z pohľadu konania pred súdom.

Bratislava 10. januára (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vstupuje v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodvou do konania pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Súdu poskytne svoje stanovisko k otázkam dôležitým z pohľadu konania pred súdom. Informovala o tom Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

"Keďže prípad, ktorým sa náš úrad zaoberá už od roku 2013, nie je uzavretý a stále ho monitorujeme, rozhodla som sa pre aktívny krok v jeho sledovaní, a to ako tretia strana na súde v Štrasburgu," uviedla Patakyová. Túto možnosť využila podľa vlastných slov preto, že ide o "mimoriadne závažné porušenie ľudských práv, ktoré dodnes nie je vyriešené".

Ombudsmanka požiadala o povolenie vstúpiť do súdnych konaní v súvislosti s policajnou raziou vlani v novembri. ESĽP jej žiadostiam podľa Pavelkovej vyhovel.

Pripomína, že podnety na ESĽP podalo v mene viacerých poškodených v marci 2018 Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) a v mene ďalších dvoch poškodených advokátka Vanda Durbáková. "S myšlienkou požiadať ESĽP, aby v týchto konaniach povolil intervenciu verejnej ochrankyne práv, sa na jej kanceláriu obrátilo päť mimovládnych organizácií (Equity, ERRC, STP, Amnesty International Slovensko, CVEK)," informovala Pavelková.

Prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou preskúmala ešte predchádzajúca verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá zistila porušenie ľudských práv. "Neprimeranosť zásahu skonštatovala v historicky prvej mimoriadnej správe, s ktorou sa obrátila na parlament. Správa dodnes nebola prerokovaná a rovnako nie je uzavretý ani prípad razie. Ombudsmanka Mária Patakyová ho však neustále naďalej sleduje," uviedla Pavelková.

Okrem účasti v súdnom konaní v Štrasburgu Patakyová monitoruje aj vývoj súdneho procesu na Slovensku. "Verejná ochrankyňa práv sa ako verejnosť 29. januára 2019 osobne zúčastní súdneho pojednávania v Košiciach," doplnila Pavelková.