Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M. Radačovský: Komisia vykonáva úkony, ktoré jej neprislúchajú

Na snímke europoslanec Miroslav Radačovský. Foto: archív M.Radačovský

Komisia podľa Radačovského vykonáva úkony, ktoré jej absolútne neprislúchajú. Hovorí napríklad o obhliadke miesta činu, vyšetrovacích pokusoch, výsluchu svedkov či hodnotení dôkazov.

Bratislava 2. februára (TASR) - Komisia zriadená po smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského nemá viesť vyšetrovanie. Zástupca Lučanského rodiny Miroslav Radačovský na to upozornil v liste predsedovi komisie Tomášovi Čitbajovi. Považuje to za irelevantné. Ako zdôraznil, v právnom štáte vyšetrovanie prislúcha výlučne orgánom činným v trestnom konaní.

Komisia podľa Radačovského vykonáva úkony, ktoré jej absolútne neprislúchajú. Hovorí napríklad o obhliadke miesta činu, vyšetrovacích pokusoch, výsluchu svedkov či hodnotení dôkazov. "Takýto postup je absolútne neprijateľný. Nemôžu predsa súbežne prebiehať dve vyšetrovania - jedno vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní zákonným spôsobom a druhé vyšetrovanie politickej komisie spôsobom, ktorý je neefektívny a právne irelevantný, bez právneho základu v platnom práve SR," komentoval.

Radačovský upozornil Čitbaja, že ak nevykoná nápravu, obráti sa na Generálnu prokuratúru SR s podnetom pre možné zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prípadne marenie vyšetrovania. Z pozície europoslanca chce upovedomiť aj Európsku komisiu.