Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Saloň avizuje mimoriadny výbor na kontrolu činnosti SIS

Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Marián Saloň, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Saloň podotkol, že činnosť SIS spochybňujú medzi inými špeciálny prokurátor aj predstavitelia vlády.

Bratislava 22. februára (TASR) - Predseda výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Marián Saloň (Smer-SD) hovorí o zvolaní mimoriadneho zasadnutia. V súvislosti s obhajobu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) pri jeho odvolávaní v Národnej rade (NR) SR sa pýta, či SIS nezneužila svoje právomoci, ak teda nie je pravda, čo sa píše v uznesení Generálnej prokuratúry (GP) SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

"Mojou povinnosťou ako predsedu výboru na kontrolu činnosti SIS je okamžite zvolať mimoriadny výbor a žiadať riaditeľa SIS o vysvetlenie," povedal Saloň. Podotkol, že ak SIS zneužila svoje právomoci, v zmysle zákona sa jej riaditeľ zodpovedá priamo premiérovi. "Čo z toho vyplýva? Že musí padnúť vláda tak či tak," poznamenal.

Saloň podotkol, že činnosť SIS spochybňujú medzi inými špeciálny prokurátor aj predstavitelia vlády. "Aj z týchto vystúpení a obhajoby ministra vnútra Romana Mikulca vyplýva, že SIS akoby robila to, čo nemala," dodal s tým, že sa o tom treba rozprávať. Ozrejmil, že celá situácia s podozreniami o marení vyšetrovaní úzkou skupinou v rámci orgánov činných v trestnom konaní sa začala správou SIS.