Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

M. Sedliak: Odsúdení znášajú Veľkú noc lepšie ako Vianoce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

V ústavoch sa počas sviatkov konajú rozličné turnaje, napríklad vo futbale či v minifutbale, streetballe, stolnom tenise, ale aj v spoločenských hrách, ako sú šach, poker, žolík, dáma či šípky.

Bratislava 30. marca (TASR) - Veľkonočné sviatky spríjemňujú vo viacerých väzniciach rôzne turnaje, športové aktivity, ale aj besedy, kvízy a prednášky. Odsúdení podľa štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Michala Sedliaka znášajú Veľkú noc lepšie ako Vianoce. Vo väzení je v súčasnosti 9762 osôb, z toho 1381 obvinených a 8381 odsúdených. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Veľkonočné sviatky sú po emočnej stránke menej náročné ako Vianoce. Sú ladené vo veselšom duchu, čomu je prispôsobený program pre väznené osoby," vysvetlil štátny tajomník, ktorý dlhé roky pôsobil v Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Aktuálne má na starosti agendu väzenstva.

Vo viacerých ústavoch sa počas sviatkov konajú rozličné turnaje, napríklad vo futbale či v minifutbale, streetballe, stolnom tenise, ale aj v spoločenských hrách, ako sú šach, poker, žolík, dáma či šípky. Väznené osoby sa môžu zapojiť aj do športových aktivít. "Môžu sa zúčastniť na besedách, kvízoch, prednáškach vo veľkonočnom duchu. Zároveň sú im k dispozícii aj odborní pracovníci - psychológovia, sociálni pracovníci, pedagógovia a, samozrejme, aj duchovná služba," dodal Sedliak.

V niektorých ústavoch si podľa ZVJS väznené osoby pripravili dramatické pásmo Krížovej cesty, Pašiové predstavenie a rôzne koncerty. Naplánované sú aj premietania rôznych filmov s duchovnou tematikou. "Tento rok v niektorých ústavoch bude počas Veľkonočnej nedele prostredníctvom kňazov prebiehať posviacka veľkonočných jedál, ktoré si pripravili alebo zadovážili väznené osoby," priblížila hovorkyňa zboru Monika Kacvinská. Na tradície sa prihliada aj pri stravovaní. Dodržiavanie pôstu je na individuálnom rozhodnutí.

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu dostalo 137 odsúdených, z nich 49 je monitorovaných technickými prostriedkami. Možnosť opustiť ústav na viac hodín na účely stretnutia s blízkymi dostalo ďalších 94 väzňov. Vychádzku mimo ústavu na najviac 48 hodín udelili 52 odsúdeným.