Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šimečka: Hlasovanie o Klusovi je zlou vizitkou pre poverenú vládu

Na snímke predseda strany Progresívne Slovensko a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Foto: TASR Jaroslav Novák

O diplomatických kvalitách Martina Klusa šéf progresívcov nepochybuje, no poukázal na jeho nulové skúsenosti s auditom, na ktoré opakovane upozorňovali aj členovia výboru.

Bratislava 23. marca (TASR) - Hlasovanie vo výbore Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s kandidatúrou Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov (EDA) je zlou vizitkou pre poverenú vládu, uviedol podpredseda EP a predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Tvrdí, že ak kandidát nedosahuje potrebnú odbornosť, treba nájsť niekoho iného. Odmieta Klusove vyjadrenia o manipulácii europoslancov.

"Predstava, že celý výbor nepodporil pána Klusa pre intervenciu niekoho zo slovenskej politiky, je absurdná. Vo výbore je zastúpených 16 členských krajín a osem rôznych frakcií. Nasilu donútiť takúto rôznorodú skupinu 23 členov EP, aby hlasovali 'proti svojmu svedomiu', je nepredstaviteľné," vyhlásil Šimečka.

O diplomatických kvalitách Martina Klusa šéf progresívcov nepochybuje, no poukázal na jeho nulové skúsenosti s auditom, na ktoré opakovane upozorňovali aj členovia výboru.

"Mrzí ma, že včerajšie hlasovanie je zlou vizitkou pre slovenskú vládu a chápem aj ľudské sklamanie Martina Klusa. Konšpirácie a urážanie politikov z celej Európy však nie sú cestou, ako situáciu zlepšiť. Na Slovensku máme dostatok skúsených, vysoko kvalifikovaných audítorok či audítorov. Tí nám hanbu nespravia a europoslanci z celej Európy ich radi podporia," dodal Šimečka.

Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.