Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Šimečka vyzval Šutaja Eštoka, aby zodpovedal závažné otázky k atentátu

Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyšetrovací tím atentátu podľa ministra vnútra naďalej pracuje aj s verziou, že páchateľ bol, ale aj že nebol osamelý útočník.

Bratislava 29. mája (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vyzval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), aby dva týždne po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zodpovedal viaceré závažné otázky. Týkajú sa prípadného pochybenia bezpečnostných zložiek, úniku lekárskej správy premiéra či toho, kto bude niesť zodpovednosť.

"Vyzývam ministra vnútra, aby na tieto otázky odpovedal úplne a čo najskôr. Inak budeme musieť na júnovej schôdzi NR SR podniknúť príslušné kroky," zdôraznil Šimečka.

Od šéfa rezortu vnútra požaduje odpoveď, či pri útoku na predsedu vlády došlo k pochybeniu bezpečnostných zložiek. Taktiež sa pýta, ako mohla na verejnosť uniknúť lekárska správa premiéra či nahrávka rozhovoru s atentátnikom. Za najzásadnejšiu otázku považuje, kto bude za tieto zlyhania niesť zodpovednosť.

PS zároveň odmieta snahy ministrov za Hlas-SD a Smer-SD hádzať vinu za atentát na opozíciu a médiá. Odkazuje, že v hnutí prispeli k vyhrotenej a nenávistnej atmosfére v spoločnosti najmenej zo všetkých, poukazujúc na ich slušnú a odbornú politiku. Čin atentátnika označil za vyvrcholenie agresivity vo verejnom priestore. "My sme navrhli 100 dní pre upokojenie situácie, koalícia namiesto toho pokračuje v štvaní proti opozícii, médiám a státisícom našich voličov," dodal Šimečka.

Minister vnútra v aktuálnej reakcii pre TASR pripomenul, že naďalej prebieha dôsledné vyšetrovanie nielen samotného atentátu, ale aj postupu bezpečnostných zložiek. "Po ukončení tohto vyšetrovania prijmem v prípade potreby ako minister vnútra náležité opatrenia a budem o nich informovať verejnosť," ubezpečil Šutaj Eštok.

Zároveň zdôraznil, že dôvody napätia v spoločnosti, ktoré vyústili do atentátu na predsedu vlády, nemajú nič spoločné s postupom bezpečnostných zložiek po tomto čine. "Chápem, že Šimečku vyľakal aktuálny prieskum verejnej mienky, ktorý ako najvážnejšie príčiny atentátu jednoznačne pomenoval správanie sa opozičných strán, organizovanie protestov a činnosť médií," skonštatoval Šutaj Eštok s tým, že mienka ľudí sa nedá zmeniť ďalším politickým útokom, ale hlbokou sebareflexiou a dlhodobou zmenou politiky.

Šutaj Eštok je naďalej presvedčený, že ochranka pri atentáte na premiéra urobila maximum v daných podmienkach a svojím zásahom mu zachránila život. Potvrdil, že inšpekcia naďalej prešetruje zásah a pokiaľ toto vyšetrovanie preukáže pochybenie, je pripravený vyvodzovať zodpovednosť.

Vyšetrovací tím atentátu podľa ministra vnútra naďalej pracuje aj s verziou, že páchateľ bol, ale aj že nebol osamelý útočník. Platí tiež stanovisko generálnej prokuratúry o možnosti trestný čin prekvalifikovať na terorizmus. Dodal, že o posune budú informovať.