Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Šimečka zagratuloval Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

Na archívnej snímke Michal Šimečka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasného prezidenta Miloša Zemana nahradí Pavel v úrade 8. marca.

Bratislava 28. januára (TASR) - Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka zagratuloval Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách v Českej republike. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia strany Radovan Choleva.

"Zastáva jasne proeurópske postoje, kladie dôraz na hodnoty demokracie a potrebu spolupráce krajín EÚ a NATO pri obrane mieru a bezpečia pre našich občanov," vyjadril sa Šimečka na adresu Pavla. Ocenil, že sa postavil klamstvám, populizmu a neuhol pri obhajobe pomoci pre Ukrajinu.

"To všetko nás spája. Ako predseda PS musím oceniť aj jeho neútočnú politiku a rešpekt k hodnotám férovosti a spravodlivosti pre všetkých ľudí bez rozdielu," doplnil. Zvolenie generála Pavla je podľa neho dobrou správou nielen pre ČR, ale aj pre Slovensko. "Ide o našu najbližšiu partnerskú krajinu," poukázal.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Českej republike sa stal armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní vyše 90 percent okrskov. Súčasného prezidenta Miloša Zemana nahradí Pavel v úrade 8. marca.