Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Šipoš: Napriek výhradám je SaS náš najbližší prirodzený partner

Na snímke poslanec NR SR Michal Šipoš (OĽaNO) spolu s členmi poslaneckého klubu OĽaNO. Foto: TASR - Jakub Kotian

V súvislosti so schválením procedurálneho návrhu Štefana Kuffu (nezaradený) poznamenal, že sa poradili s partnermi v koalícii.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Napriek výhradám voči viacerým krokom a rozhodnutiam SaS označil stranu predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš za najbližšieho prirodzeného partnera. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii. Deklaroval záujem dohodnúť sa s liberálmi i to, že so zvyškom opozície rokovať o zákonoch nebudú.

Šipoš tvrdí, že poslanci SaS deklarovali podporu viacerým koaličným návrhom a pod mnohými sú aj podpísaní. Mrzí ho, že sa napokon rozhodli odísť do opozície. Chce urobiť všetko pre to, aby spolu o zákonoch rokovali. Ich rozhodnutie bude podľa jeho slov aj ich vizitkou. Vyhlásil, že nikto z OĽANO nerokuje so Smerom-SD, Hlasom-SD, s Republikou ani ĽSNS. "Ako jediná parlamentná demokratická strana môžeme povedať, že sa s nimi nebudeme spolčovať ani po voľbách," zdôraznil.

V súvislosti so schválením procedurálneho návrhu Štefana Kuffu (nezaradený) poznamenal, že sa poradili s partnermi v koalícii. Pripomenul, že vláda už avizovala predloženie návrhov na riešenie situácie s cenami energií ešte tento mesiac. To požadoval aj Kuffa, preto jeho návrh považovali za neškodný.

Skonštatoval, že pri viacerých personálnych voľbách sa im doteraz v koalícii nepodarilo nájsť dohodu a keďže aktuálne nemajú väčšinu v NR SR, opätovne potrebujú rokovať. Ako s prvou budú podľa neho hovoriť s SaS, nevylúčil diskusiu s odídencami z OĽANO. Predpokladá, že voľba verejného ochrancu práv bude témou najbližšej koaličnej rady.

K špekuláciám o menách možných podpredsedov parlamentu sa šéf klubu OĽANO nechcel vyjadrovať, počkať chce na konkrétne nominácie. Následne podľa jeho slov zasadne poslanecký klub OĽANO, koaličná rada a po nej oznámia výsledok.

Líder OĽANO a minister financií Igor Matovič doplnil, že o možnej nominácii Tomáša Tarabu (nezaradený) na uvoľnený post podpredsedu parlamentu sa dozvedel z médií. Uviedol tiež, že do konca týždňa by chceli uzavrieť dohodu na mene nového ministra školstva. Vo výbere sú podľa jeho slov dvaja muži a jedna žena.