Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Šipoš: OĽANO považuje 17. november za veľký sviatok demokracie

Na snímke predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš, foto z archívu. Foto: TASR Jaroslav Novák

Minister obrany J. Naď apeluje na spoločnosť, aby si nikdy neprestala vážiť a ctiť slobodu, demokraciu a mier, pretože nie sú a nikdy nesmú byť samozrejmosťou.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Hnutie OĽANO považuje 17. november za veľký sviatok demokracie, symbolizujúci občiansku súdržnosť a odvahu postaviť sa za ľudské práva a spravodlivosť. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) si výročie pripomenul pri Pamätníku popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni, kde položil veniec.

"Je iróniou, že opoziční politici a extrémisti, ktorí týmto výročím vždy chronicky opovrhovali, majú tú odvahu ho dnes zneužívať na demonštrácie a rozoštvávanie verejnosti. Výročie Nežnej revolúcie dôstojne oslávime na sneme hnutia, ktorý sa uskutoční práve 17. novembra a prebehne v zmysle platných protiepidemických opatrení," doplnil Šipoš.

Minister obrany apeluje na spoločnosť, aby si nikdy neprestala vážiť a ctiť slobodu, demokraciu a mier, pretože nie sú a nikdy nesmú byť samozrejmosťou. "Toto miesto a pamiatka na všetky obete komunistického režimu sú bolestivou spomienkou, ktorá je spätá so 17. novembrom. Uctime si tých, ktorých odvaha predčila strach a obavy z vyjadrenia vlastného názoru," vyhlásil Naď. Treba dať podľa neho najavo, že extrémizmus a radikalizmus v demokratickej spoločnosti nemá miesto.

Poslankyňa za OĽANO Anna Andrejuvová pripomenula, že sa podarilo presadiť zákon, ktorý označil komunistický režim za zločinecký, porušoval ľudské práva a slobody. Tiež sa podarilo odškodniť obete komunizmu a znížiť dôchodky bývalým príslušníkom ŠtB. Plánuje sa tiež prijatie novely trestného zákona, ktorá by umožnila postihovať neľudské správanie pohraničníkov počas minulého režimu. Pred spoločnosťou stojí podľa nej aj dlhodobá úloha zvyšovať povedomie o zločinoch totalitných režimov a pripomínanie si hrdinov z tých čias.

Podľa ministra životného prostredia a jedného z hlavných tribúnov revolúcie Jána Budaja (OĽANO) znamenali udalosti novembra 1989 zrod slovenského občianstva. "November ´89 bol konštitučný okamih politického spoločenstva, ktoré stále na Slovensku existuje, volí a drží líniu, ktorú začala revolúcia - líniu Slovenska ako vyspelého európskeho národa, ľudí, ktorí na prvé miesto stavajú demokraciu a slobodu," vysvetlil a zároveň dodal, že aj v súčasnosti má zmysel byť aktívny v občianskej spoločnosti.