Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Sklenár:Diskusia o plánovanom nákupe pušiek bude asi musieť pokračovať

Na snímke minister obrany SR Martin Sklenár. Foto: TASR Henrich Mišovič

Nové pušky majú nahradiť morálne a technicky zastarané útočné pušky a doplniť modernejšie útočné pušky, ktoré však nie sú obstarané v dostatočných počtoch. Vyplýva to zo štúdie MO SR.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Diskusia s Útvarom hodnoty za peniaze (ÚHP) o zámere Ministerstva obrany (MO) SR nakúpiť 21.000 útočných pušiek bude asi musieť pokračovať, uviedol v reakcii na závery analytikov minister obrany Martin Sklenár. Pripustil úvahu o tom, ako rýchlo v projekte postupovať.

Stanovený počet pušiek vznikol podľa Sklenára na základe odborného zhodnotenia. Ako zdôvodnil, takéto zbrane musia mať Ozbrojené sily SR aj v zásobe, aby ich v prípade potreby mohli okamžite vydávať. Myslí si, že nákup je finančne zvládnuteľný.

ÚHP hodnotil zámer ministerstva nakúpiť 21.000 útočných pušiek 5,56 milimetra s príslušenstvom s odhadovanými nákladmi 166 miliónov eur. Analytici radia pred vyhlásením verejného obstarávania prispôsobiť počty pušiek aktuálnemu počtu vojakov a dodatočné dodávky realizovať využitím rámcovej zmluvy alebo opcie. Vydali aj ďalšie odporúčania.

Nové pušky majú nahradiť morálne a technicky zastarané útočné pušky a doplniť modernejšie útočné pušky, ktoré však nie sú obstarané v dostatočných počtoch. Vyplýva to zo štúdie MO SR. Prostredníctvom financií amerického fondu už rezort obstaral 5000 pušiek.