Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

M. Sklenár vyzdvihol úroveň spolupráce s USA v oblasti obrany

Na archívnej snímke minister obrany SR Martin Sklenár. Foto: TASR Jakub Kotian

V oblasti modernizácie Ozbrojených síl SR sú podľa ministra obrany SR Martina Sklenára Spojené štáty pre SR kľúčovým partnerom.

Bratislava/Washington 8. septembra (TASR) - Minister obrany SR Martin Sklenár vyzdvihol vysokú úroveň slovensko-americkej bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany. S námestníčkou ministra obrany pre politické záležitosti Sashou Bakerovou vo štvrtok (7. 9.) rokoval vo Washingtone aj o pomoci Ukrajine a posilňovaní východného krídla Aliancie. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

V oblasti modernizácie Ozbrojených síl (OS) SR sú podľa ministra Spojené štáty pre SR kľúčovým partnerom. Poukázal napríklad na rozbehnuté obstarávanie stíhacích lietadiel F-16, akvizíciu vrtuľníkov UH-60, ako aj ďalšie projekty v oblasti vyzbrojovania financované z prostriedkov amerických podporných fondov.

"Skutočným spojencom záleží na tom, aby sa ich blízki partneri cítili bezpečne. My tento záujem z americkej strany dlhodobo vnímame a vidíme aj reálne kroky v podobe podpory modernizácie OS SR a nášho obranného priemyslu. Nie sú to však iba akvizičné projekty, ale aj skutočnosť, že americkí vojaci a personál v reakcii na ruskú okupáciu Ukrajiny pôsobia na území SR v rámci jednotiek NATO," skonštatoval Sklenár. Za významnú súčasť bilaterálnej spolupráce považuje aj americkú asistenciu a pomoc pri vzdelávaní a výcviku príslušníkov OS SR.

Americká strana ocenila slovenskú politickú i praktickú podporu Ukrajine. Sklenár deklaroval pripravenosť poskytovať adresnú a trvácnu pomoc aj naďalej. Aktuálne SR napríklad identifikuje možnosti spolupráce s ukrajinským obranným priemyslom v oblasti odmínovacích zariadení a pokračujú tiež procesy súvisiace so zvyšovaním kapacít slovenských firiem na produkciu delostreleckej munície, ktorú Ukrajina naliehavo potrebuje.