Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prokurátor navrhuje Dušanovi K. minimálne 13-ročný nepodmienečný trest

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 17. septembra 2021 v Pezinku. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov.

Pezinok 17. septembra (TASR) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhuje uložiť bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Šúrek to uviedol v piatok v rámci záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku.

"Ide o dlhoročného najvyššieho predstaviteľa špecializovaného štátneho orgánu vytvoreného na potieranie organizovaného zločinu a korupcie," zdôvodnil prokurátor s tým, že Dušan K. vo svojej funkcii konal opačne. Aj preto sa, ako tvrdí, priklonil k trestu, ktorý sa blíži k hornej hranici trestnej sadzby.

Šúrek okrem iného poukázal na konanie Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá v roku 2017 upozornila vedenie ministerstva spravodlivosti na konanie sudcu pri prepustení bývalého bosa takáčovcov Kudličku z väzby. Prokurátorka ÚŠP vtedy voči prepusteniu nepodala sťažnosť. "Obžalovaný mal eminentný záujem, aby sa prokurátorka Blanka Godžová nemusela zodpovedať za svoj postup," dodal s tým, že obžalovaný nemal žiadny zákonný dôvod na intervenciu.

"Je absolútne evidentné, že nadriadený zneužil svoj vplyv a postavenie," podotkol prokurátor s tým, že Dušan K. sa zámerne vyhýba vysvetleniu, prečo prokurátorku kontaktoval. Vykonané dôkazy podľa neho potvrdzujú, že bol Dušan K. kontaktovaný bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom, ktorý mu mal za to odovzdať úplatok vo forme finančných prostriedkov.

Prokurátor tvrdí, že listiny, ktoré sa našli pri prehliadke u Makóa, vtedy podozrivého z nepriamej korupcie, mali pochádzať priamo od Dušana K. "Jednoznačne vyplynulo, že sa obžalovaný mohol z titulu svojej funkcie dostať k týmto listinám bez toho, aby vznikli pochybnosti," povedal Šúrek. Potvrdzovať to majú aj viaceré svedecké výpovede. "Výpoveď Makóa potvrdil aj František Böhm a svedok Marián K. z Nitry," podotkol.
Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 17. septembra 2021 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian

M. Šúrek: Vykonané dôkazy zvýraznili motiváciu konania Dušana K.

Vykonané dôkazy zvýraznili motiváciu konania obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek to v piatok uviedol v rámci záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Tvrdí, že sa Dušan K. snažil navodiť pocit, že sa mal stať obeťou sprisahania či komplotu. Poukázal tiež na to, že Dušan K. spontánne nevypovedal, ale zvyčajne len odpovedal na kladené otázky.

"Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutky sa stali," zdôraznil prokurátor. Tvrdí, že sa potvrdila dôvodnosť podania obžaloby.

Kritizoval, že Dušan K. úmyselne odkláňal smer dokazovania viacerými podaniami a námietkami. Poukázal pritom na články z médií, ktorých obsah sa obžalovaný snažil využiť konšpiračným spôsobom vo svoj prospech. "Opakuje tie isté skutočnosti ako v prípravnom konaní, ktoré nemajú hmotnoprávnu relevanciu," podotkol. Odmieta, že by mal mať obžalovaný porušené právo na obhajobu.

Poukázal na svedecké výpovede viacerých svedkov a zabezpečené dôkazy, ktoré mali preukázať, že mal Dušan K. zinkasovať za vybavenie nepodania sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby 50.000 eur. Uviedol tiež, že z listinných dôkazov je zrejmé, že prokurátorka Blanka Godžová nepodala sťažnosť na základe inštrukcií od Dušana K. Potvrdzovať to má úradný záznam, ktorý v tejto súvislosti Godžová vyhotovila.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.


E. Magál: Pojednávanie viedli vykonávaním dôkazov v neprospech Dušana K.


Na snímke advokát obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Erik Magál počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 17. septembra 2021 v Pezinku.
Foto: TASR/AP

Hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku viedli vykonávaním dôkazov v neprospech obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. V záverečnej reči to uviedol jeho obhajca Erik Magál. Okrem iného kritizuje, že súd vo štvrtok (16. 9.) hromadne zamietol vykonať všetky navrhované dôkazy obhajobou. Hovorí o devastácii trestného konania a zlyhaniach justície.

"Je pre mňa zarážajúce, že orgány činné v trestnom konaní postupovali v prípravnom konaní v hrubom rozpore so základnými zásadami vedenia trestného konania," spresnil s tým, že vyšetrovanie bolo vedené jednostranne a orgány odmietali vykonávať dôkazy v prospech Dušana K. Zdôraznil, že príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavol Ď., ktorý je obvinený a väzobne stíhaný, vyšetroval kauzu Dušana K.

Poukázal na to, že dôvody väzby Dušana K. sa mali týkať aj potreby vypočutia šéfa ŠTS Jána Hrubalu a sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. "Výsluch daných svedkov súd odmietol vykonať, hoci ich obhajoba navrhovala," podotkol. Spochybnil výpovede spolupracujúcich svedkov. Dôkazy o manipulovaní výpovedí majú podľa neho vyplývať z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) a tiež z vyjadrenia jej šéfa Michala Aláča.

Obhajca tvrdí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nikdy nestali. Okrem iného čelí Dušan K. obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov. "Existencia tejto zločineckej skupiny doposiaľ nebola preukázaná," zdôraznil s tým, že súd nemôže posudzovať činnosť pre zločineckú skupinu, ktorá neexistuje.

NAKA zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

Obhajoba navrhuje oslobodenie Dušana K. spod obžaloby

Obhajca Erik Magál navrhuje, aby Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. spod obžaloby v celom jej rozsahu. Vo svojej záverečnej reči uviedol, že nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré je Dušan K. trestne stíhaný.

Obhajca tvrdí, že Dušan K. nemohol byť činný pre zločineckú skupinu takáčovcov, keďže jej existencia nebola preukázaná. Hovorí aj o rozporoch vo svedeckých výpovediach v súvislosti s nepodaním sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Za vybavenie nepodania sťažnosti mal podľa obžaloby Dušan K. zinkasovať 50.000 eur. Magál tvrdí, že Dušan K. v tejto veci neintervenoval. Opiera sa tiež o svedeckú výpoveď Viliama Ružičku, "ktorý absolútne vyvrátil tvrdenia Mateja Z., že mal u Dušana K. vybavovať prepustenie Kudličku z väzby".

Ďalšie skutky obžaloby hovoria o vynášaní utajovaných skutočností Dušanom K. Okrem iného o údajnom odovzdaní časti spisového materiálu vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom K. exšéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítovi Makóovi, ktorý bol podozrivý z nepriamej korupcie. Tvrdenie Makóa, že mu mal dať listiny Dušan K., považuje obhajoba za lživé.

Ďalší obhajca Dušana K. - Ján Kršiak upozornil, že podávali niekoľko trestných oznámení pre podozrenia z manipulácie svedeckých výpovedí. "Podozrenia sa s ohľadom aj na priznanie Csabu Dömötöra ukázali ako pravdivé," doplnil. Poukázal na to, že súd odmietol preveriť tieto podozrenia. "Z dôvodu manipulácie výpovedí boli obvinení a vzatí do väzby aj vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Č. a Pavol Ď., ktorý viedol aj vyšetrovanie proti Dušanovi K.," uviedol s tým, že trestná vec Dušana K. je založená hlavne na výpovediach spolupracujúcich svedkov. Tiež navrhuje oslobodenie obžalovaného spod obžaloby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť Dušanovi K. najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.