Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Uhrík má zmazať časti statusu o vedcovi Čekanovi

Milan Uhrík, archívna snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Uhrík má vymazať časť statusu, kde Čekana vykreslil ako osobu, ktorá zbohatla na pandémii ochorenia COVID-19. Taktiež má odstrániť časť, v ktorej kritizuje sídlo jeho firmy.

Bratislava 8. jún (TASR) - Predseda mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík má vymazať časti statusu na sociálnej sieti o vedcovi Pavlovi Čekanovi a jeho firme. Rozhodol o tom Krajský súd v Nitre, ktorý potvrdil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu o nariadení neodkladného opatrenia.

Cieľom statusu nebola podľa súdu konštruktívna kritika Čekana a jeho firmy, ale úmyselné zneváženie vedca, vyvolanie nenávisti voči jeho osobe, ale aj poškodenie povesti jeho firmy. "Žalovanému pritom muselo byť zrejmé, aké negatívne emócie a štvavé nálady jeho status u jeho priaznivcov a podporovateľov vyvolá," skonštatoval.

Uhrík má podľa rozhodnutia vymazať časť statusu, kde Čekana vykreslil ako osobu, ktorá zbohatla na pandémii ochorenia COVID-19. Taktiež má odstrániť časť, v ktorej kritizuje sídlo jeho firmy.

Zároveň súd navrhovateľom priznal voči žalovanému nárok na náhradu trov odvolacieho konania v plnom rozsahu, pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lenka Kiradžiev. Rozhodnutie súdu podľa jej slov nie je právoplatné.

Čekan na sociálnej sieti vyzval Uhríka, aby sa za osočovanie verejne ospravedlnil. "Klamstvo a burcovanie nenávisti sa nesmie stať bežnou súčasťou verejného priestoru," skonštatoval.