Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Vallo: Na M. Ftáčnika každý spomína ako na pracovitého človeka

Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Dlhé roky aktívne pôsobil aj v orgánoch Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Bratislava 14. mája (TASR) - Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa síce pracovne s Milanom Ftáčnikom nestretol, ale hovorí, že každý, kto Ftáčnika v práci pre mesto zažil, spomína na neho ako na pracovitého, slušného človeka a odborníka. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

"V čase, keď bol Milan Ftáčnik primátorom, som mal na veci odlišné názory ako on. Po voľbách v roku 2014 sme si však veľa vecí vysvetlili a v nasledujúcom období sme mali veľmi korektný vzťah. Komunikovali sme spolu najmä v oblasti témy digitalizácie samospráv a petržalskej komunálnej politiky," reagoval v piatok starosta Petržalky Ján Hrčka. Myslí si, že Ftáčnik sa snažil robiť veci najlepšie, ako vedel, v rámci možností a zvykov obdobia, v ktorom vo verejných funkciách pôsobil.

Bývalý kontrolór mestskej časti Stanislav Fiala spolupracoval s Ftáčnikom ako starostom aj primátorom najskôr ako poslanec, člen miestnej rady a predseda poslaneckého klubu, neskôr ako kontrolór mestskej časti. "Rešpektoval som ho ako človeka hľadajúceho spoluprácu a dobré riešenia. Napriek rôznosti názorov som sa s ním vždy rád stretol a porozprával. Jeho smrť ma zasiahla. Odchod ľudí ako on vždy zabolí," vyjadril sa v piatok.

Ftáčnik bol v rokoch 2013 a 2014 prezidentom Únie miest Slovenska (ÚMS). Jej hovorkyňa Daniela Piršelová v súvislosti s jeho úmrtím poukázala na to, že bol výraznou osobnosťou života slovenskej samosprávy a zanechal významnú stopu aj v činnosti tejto organizácie. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku so smútkom prijal správu o jeho úmrtí.

Dlhé roky aktívne pôsobil aj v orgánoch Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Ftáčnik bol trpezlivý, rozhľadený a mal mimoriadny cit formulovať riešenia kompromismi. Práve to z neho robilo človeka, ktorý pri rozhodovaní presadzoval argumenty a bol pritom otvorený náročným diskusiám. Mal obrovský cit pre pochopenie a mimoriadny záujem rozvíjať samosprávu. Do politiky vnášal pokoru a ľudskosť, energiu meniť veci a mal silu pomáhať, aj keď svoju silu strácal," uviedol hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek povedal, že odišiel jeden z najlepších odborníkov na školstvo. "Nikdy neodmietol riešenie problémov v prospech žiakov, študentov a zamestnancov v školstve. Bol ústretový a vedel vždy zaujať odborné a pozitívne staviská na financovanie a riadenie regionálneho školstva a vysokého školstva," reagoval.

Ftáčnik bol ženatý s manželkou Zlaticou. Mal tri deti.