Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie Bystríkovi P.

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Nad podozreniami z korupčného konania voči prokurátorom, ktoré absolútne dehonestujú prokurátorský stav a vážne znižujú dôveryhodnosť a povesť prokuratúry, nebudem privierať oči, vyhlásil Žilinka.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vo štvrtok dočasne pozastavil Bystríkovi P. výkon funkcie prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Bystrík P. mal pôvodne od 8. novembra 2019 pozastavený výkon funkcie prokurátora z dôvodu disciplinárneho stíhania pre závažné disciplinárne previnenie. Žilinka mu pozastavil výkon funkcie aj z dôvodu, že je trestne stíhaný pre zločin prijímania úplatku, keď mal ako dozorujúci prokurátor od obvinenej osoby žiadať 100.000 eur.

"Za to, že zabezpečí rozhodnutie nadriadeného prokurátora v jej prospech a zároveň aj sám rozhodne v prospech obvineného, a že ovplyvní v jeho prospech aj prokurátora konajúceho v inej jeho trestnej veci, čo však obvinený odmietol," dodal Skladan.

"Nad vážnymi podozreniami z korupčného konania voči prokurátorom, ktoré absolútne dehonestujú prokurátorský stav a vážne znižujú dôveryhodnosť a povesť prokuratúry, nebudem privierať oči a budem na ne nekompromisne personálne reagovať," vyhlásil Žilinka. Podľa medializovaných správ je prokurátor podozrivý, že si vypýtal úplatok 100.000 eur za to, že zastaví trestné stíhanie Erika M. známeho z kauzy Carlton.

Bystrík P. senior, známy kontaktom s odsúdeným podnikateľom Marianom Kočnerom, naďalej čelí disciplinárnemu stíhaniu. V septembri odvolacia disciplinárna komisia GP SR na svojom zasadnutí v Žiline rozhodla, že rozhodnutie o zbavení funkcie opäť prerokuje prvostupňová druhá disciplinárna komisia GP SR.

Pôvodne disciplinárna komisia zbavila Bystríka P. funkcie v novembri 2020. Dôvodom boli blízke kontakty a vynášanie informácií Kočnerovi, ktorý figuruje vo viacerých kauzách, ale aj nezákonné lustrácie či ignorovanie základných povinností prokurátora.