Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

M. Žilinka navrhuje zvýšenie ochrany spoločenských zvierat

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Účelom navrhovanej právnej úpravy je ochrana spoločenských zvierat – psov a mačiek - pred ich usmrtením bez primeraného zákonného dôvodu, priblížil Žilinka.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka navrhuje zvýšenie ochrany spoločenských zvierat. V pondelok predložil predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) podnet na prijatie zmeny a doplnenia Trestného zákona. Prokurátor o tom informoval na sociálnej sieti.

"Účelom navrhovanej právnej úpravy je ochrana spoločenských zvierat – psov a mačiek - pred ich usmrtením bez primeraného zákonného dôvodu," priblížil. Rovnako aj ochrana pred výrobou produktov živočíšneho pôvodu alebo živočíšnych vedľajších produktov z takto usmrtených spoločenských zvierat a obchodovaním s nimi.

Ďalším zámerom je podľa Žilinku zvýšenie ochrany zvierat používaných na liečebné, športové alebo rekreačné účely pred ich týraním. "Napríklad agility, dogtrekking, psie záprahy, dostihy, hipoterapia, felinoterapia, animoterapia," spresnil prokurátor. Zmenou a doplnením Trestného zákona by sa podľa neho rovnako rozšírila ochrana koňovitých zvierat pred zanedbaním starostlivosti a ich týraním.