Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: M.Žilinka: V prípade M. Lučanského sa začalo trestné stíhanie

Brífing generálneho prokurátora SR k mimoriadnej udalosti v prešovskej väznici na Krajskej prokuratúre v Prešove dňa 30. decembra 2020. Na snímke vľavo generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, vpravo krajský krokurátor v Prešove Pavol Matija. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ak sa zistí porušenie právnych predpisov alebo iných povinností zo strany kohokoľvek, bez ohľadu na jeho postavenie, bude vyvodená zodpovednosť, deklaroval Žilinka.

Bratislava 30. decembra (TASR) - V prípade pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa začalo trestné stíhanie. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zároveň dementoval medializované správy, že Lučanský utrpel po pokuse o samovraždu mozgovú smrť. Podľa jeho slov je v kóme.


Predmetom trestného stíhania bude posúdenie, či neprišlo k porušeniu predpisov alebo pravidiel zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže počas služby. Druhým okruhom bude posudzovanie okolností vzniku, charakteru ujmy na zdraví obvineného a prípadnej účasti iných osôb na spôsobení zranenia Lučanského, priblížil Žilinka. "Ak sa zistí porušenie právnych predpisov alebo iných povinností zo strany kohokoľvek, bez ohľadu na jeho postavenie, bude vyvodená zodpovednosť," deklaroval Žilinka.



Vzhľadom na možné podozrivé osoby bude vyšetrovanie robiť vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby, dozor prokurátora bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. Dohľadovú činnosť Žilinka uložil prokurátorovi trestného odboru Generálnej prokuratúry. "Chcem garantovať, že na vyšetrovanie danej veci boli vyčlenení kvalitní vyšetrovatelia z úradu inšpekčnej služby a kvalitný prokurátor," povedal krajský prokurátor Pavol Matija.



Na obhliadke miesta činu bol prítomný námestník Krajskej prokuratúry v Prešove. Dôvodom podľa Žilinku je, aby neboli prvotné úkony spochybnené.

"Vyjadrujem plnú dôveru krajskému prokurátorovi a vytvorím všetky podmienky preto, aby sa trestná vec náležite objasnila," uviedol generálny prokurátor. Dodal, že sa stretol aj s manželkou Lučanského, ktorú ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní a prokuratúra vyvinú maximálne úsilie, aby sa vec "náležite a riadne objasnila".

Lučanský, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa pokúsil v utorok (29. 12.) o samovraždu. Jeho stav je kritický.