Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Machaj:Nepredĺženie zmluvy relácii Pod povrchom Rada RTVS neovplyvnila

Na snímke generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľuboš Machaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vagovič v oznámení o konci svojej relácie naznačil, že dôvodom nepredĺženia zmluvy boli výhrady členov Rady RTVS, ktoré mali "paralyzovať" manažment.

Bratislava 12. januára (TASR) – Rozhodnutie nepokračovať vo vysielaní diskusnej relácie Pod povrchom s moderátorom Marekom Vagovičom bolo autonómne rozhodnutie manažmentu RTVS, prijaté bez akéhokoľvek ovplyvnenia či nátlaku zo strany Rady RTVS. Na štvrtkovom rokovaní rady to uviedol generálny riaditeľ telerozhlasu Ľuboš Machaj, ktorý zároveň považuje debatu o tejto téme za ukončenú.

Šéf RTVS pripomenul, že zmluva na reláciu bola terminovaná do konca roka 2022, nedošlo teda k jej zrušeniu, ale nepredlženiu kontraktu. "Nebol to zásah do integrity pána Vagoviča, jednoducho čakali sme väčší výtlak od relácie," upozornil Machaj. Potvrdil tiež, že obe strany sa nevedeli v tejto súvislosti dohodnúť na úpravách týkajúcich sa vysielacieho času a programu. "Nedohodli sme sa ani na požiadavke pána Vagoviča zmluvne garantovať, že RTVS nebude vstupovať do výberu tém a hostí. My sme s takouto podmienkou nesúhlasili, on tak zmluvu nechcel podpísať," skonštatoval Machaj.

Zopakoval, že Vagoviča si ako novinára váži, no jeho vyjadrenia o konci relácie považuje za "nie úplne korektné". Deklaroval, že Rada RTVS za jeho pôsobenia nikdy nevstupovala do programu a ani sa nesnažila "definovať programové alebo personálne výstupy". To, že sa o Vagovičovej relácii, v ktorej bol hosťom bývalý šéf Finančnej správy a v súčasnosti obvinený kajúcnik František Imrecze, uskutočnila na rokovaní rady diskusia, považuje za legitímne, odmietol však, že by táto debata mala smerom k rozhodnutiu vedenia manipulatívny charakter.

Vagovič v oznámení o konci svojej relácie naznačil, že dôvodom nepredĺženia zmluvy boli výhrady členov Rady RTVS, ktoré mali "paralyzovať" manažment. Odvtedy údajne necítil od vedenia telerozhlasu podporu – poukazuje pritom aj na návrh televízie presunúť reláciu na spravodajský kanál :24, či nesúhlas s garanciou nezasahovania do výberu tém a hostí. Postup RTVS vyhodnotil Vagovič ako príkry rozpor so schváleným projektom relácie a predchádzajúcimi dohodami.