Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

D. MACHALA: A. Dubček dostal pred 25 rokmi čestný doktorát v Bologni

Na archívnej snímke z 26. marca 1992 v izbe, kde sa narodili dvaja významní Slováci - Ľudovít Štúr / 1815 / a A. Dubček. Foto: TASR/Vladimír Benko

Osobitne cenná je podľa neho spomienková esej profesora Gambettu z Bolonskej univerzity, kde popisuje, ako mu vtedajšia moc z Prahy dovolila prísť autom do Bratislavy a odviezť do Talianska Dubčeka.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Pred 25 rokmi udelila Bolonská univerzita titul doctor honoris causa Alexandrovi Dubčekovi. Pre TASR to pripomenul literát Drahoslav Machala.

"V publikácii Okno do Európy, ktorá vyšla v Národnom osvetovom centre roku 2008, sú všetky podrobnosti o tom, ako na Bolonskej univerzite udelili 13. novembra 1988 Alexandrovi Dubčekovi čestný doktorát za politické vedy. Zostavili sme ju spoločne s prof. Ivanom Laluhom a je v nej zachytený aj popísaný vývoj udalostí, ktoré v roku 1988 hýbali Slovenskom aj Európou," konštatuje.

Osobitne cenná je podľa neho spomienková esej profesora Guida Gambettu z Bolonskej univerzity, kde popisuje, ako mu vtedajšia moc z Prahy "dovolila" prísť autom do Bratislavy a odviezť do Talianska Alexandra Dubčeka, ale aj to, aké bezpečnostné opatrenia podnikla na jeho ochranu talianska vláda.

"Spomínal si najmä na to, ako Bolončania a Taliani vo všeobecnosti prijali Alexandra Dubčeka. Keď po svojom slávnom prejave vyšiel na ulicu, zastavila sa v Bologni doprava, ľudia vystupovali z autobusov, študenti zdvihli Dubčeka na plecia a nosili ho po meste. Meno Dubček otváralo srdcia prinášalo novú nádej," poznamenal Machala.

"V publikácii Okno do Európy nájdete aj slávny Dubčekov prejav, ktorý odznel v aule Magne v Santa Lucia 13. novembra 1988. Symbolicky po dvadsiatich rokoch izolácie a perzekúcie po roku 1968 Alexander Dubček dôstojne vstúpil do verejného a politického života. Sú tam tiež fotografie Dubčeka s prof. Romanom Prodim, ale aj so spisovateľom Umbertom Eccom, lebo aj s týmito významnými mužmi sa Alexander Dubček v Bologni stretol," dodáva.

Alexander Dubček
Foto: TASR/Vladimír Benko
V Ríme prijal Dubčeka pápež Ján Pavel II. "Slovensko má priam talent na strácanie historickej pamäte. Preto pripomíname, že je to práve dnes, 13. novembra 2013, čo uplynulo 25 rokov od okamihu, čo si na pôde auly Magny v Santa lucia Alexander Dubček prevzal doktorát honoris causa. Doktorát mu vtedy odovzdali rektor Bolonskej univerzity prof. Fabio Roversi Manco a vicerektor profesor Guido Gambetta, ktorý sa dodnes považuje ako profesor Katedry politických vied na Bolonskej univerzity za Dubčekovho nasledovníka," zdôraznil Machala.

Dubček vtedy podľa neho vo svojej slávnej reči povedal: "Politici patria medzi tých, čo sa usilujú o revolúciu v hlavách i v srdciach. Nestačí len vedieť, treba mať aj cit. Národ by mal byť svedomím svojho politika. Všetky školy by mali byť dielňami ľudskosti".