Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Odborári hrozia generálnym štrajkom, ak vláda neakceptuje ich návrhy

Na snímke pochod a verejné protestné zhromaždenie Odborového zväzu KOVO a Jednoty dôchodcov na Slovensku s podporou Konfederácie odborových zväzov SR na Námestí A. Hlinku v Žiline dňa 30. apríla 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mnoho ľudí sa prepadá do úrovne sociálnej odkázanosti a chudoby a vláda to nerieši, rieši vlastné problémy, zdôraznil Machyna.

Žilina 30. apríla (TASR) – Ak vláda nebude akceptovať návrhy odborárov na riešenie sociálnych problémov obyvateľov, Odborový zväz (OZ) Kovo bude pripravovať generálny štrajk. Počas sobotného protestného zhromaždenia v Žiline to povedal predseda OZ Kovo Emil Machyna.

„Chceme jasne deklarovať veci, ktoré robí vláda a ktoré sa nám nepáčia. Znížili percento minimálnej mzdy, zmrazili príplatky za nočné, soboty a nedele, zrušili zastropovanie dôchodkov. Mnoho ľudí sa prepadá do úrovne sociálnej odkázanosti a chudoby a vláda to nerieši, rieši vlastné problémy,“ zdôraznil Machyna.



Odborári chcú v Žiline podľa neho poukázať aj na nefunkčnosť tripartity a neakceptovanie odborárskych návrhov. „Ak to nepomôže, ´kováci´ budú pripravovať generálny štrajk. Najskôr hodinu a ak to nepomôže, tak potom jeden deň,“ uzavrel Machyna.