Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MAĎARIČ: Cestovný ruch by mohlo mať niektoré z menších ministerstiev

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Minister kultúry je presvedčený o tom, že cestovný ruch na Slovensku ešte nenaplnil svoje možnosti.

Bratislava 16. januára (TASR) – Cestovný ruch by mohol v budúcnosti spadať pod niektoré z menších ministerstiev. Napríklad hospodárstva alebo kultúry. Myslí si to šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

V súčasnosti sa touto agendou zaoberá ministerstvo dopravy. Tieto kompetencie na neho prešli práve z ministerstva kultúry ešte v roku 2010 za vlády Ivety Radičovej, keď doprave šéfoval Ján Figeľ.

Maďarič je presvedčený o tom, že cestovný ruch na Slovensku ešte nenaplnil svoje možnosti, aj keď, ako upozornil, nikdy nedosiahne parametre napríklad rakúskeho či talianskeho. "Aj k českému by sme sa ešte mali dlho prepracovávať. Ale náš vnútorný potenciál je nevyužitý," konštatoval v rozhovore pre TASR.

Odhaduje, že v tejto oblasti sú tisíce možných trvalých pracovných miest, najmä čo sa týka malých a stredných rodinných firiem. "Na to, aby sa ten potenciál ešte vo väčšej miere zúročil, by bolo prospešné, keby sa stal súčasťou niektorého z menších ministerstiev, aby sa mu vedenie mohlo intenzívnejšie venovať," priblížil.

Na otázku, či by si vedel predstaviť, že by s takto rozšíreným portfóliom po marcových parlamentných voľbách tretíkrát šéfoval rezortu kultúry, reagoval, že nechce hovoriť o svojich ambíciách pred vznikom vlády. "Viem si predstaviť aj nejaké pokračovanie vo svojom pôsobení, ale rozhodne si viem predstaviť aj pôsobenie ako poslanca Národnej rady SR," dodal s tým, že z hľadiska individuálnych ambícií to ani nie je podstatné.

Ako poznamenal, jeho profesionálne ambície sú zatiaľ naplnené na 100 percent. "Preberal som zodpovednosť za riadenie rezortu kultúry a snažil som sa postaviť program na štyri roky tak, aby bol zmysluplný a myslím si, že odpočet je celkom uspokojivý. Odolal som tiež zvodom túto stoličku vymeniť," uzavrel, pričom tým narážal na ponuku premiéra Roberta Fica zhostiť sa postu predsedu parlamentu po tom, čo sa tejto funkcie vzdal Pavol Paška.