Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Maďarské fórum a SMK rokujú o spolupráci, odmietajú Smer, SNS aj ĽSNS

Predseda strany SMK József Menyhárt, archívna snímka. Foto: TASR/Marko Erd

SMK na stretnutí predstavila svoj návrh na vytvorenie volebnej strany. Maďarské fórum má o ňom podľa Simona rokovať v rámci svojich štruktúr.

Bratislava 2. júla (TASR) - Dve mimoparlamentné strany, Maďarské fórum (MF) a Strana maďarskej komunity (SMK), rokujú o spolupráci. V utorok sa zhodli na tom, že vylučujú spoluprácu so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. TASR o tom informoval predseda MF Zsolt Simon. Rokovania medzi SMK a MF budú pokračovať 15. júla. Strany sa tiež zhodli na tom, že maďarská komunita na Slovensku nemôže zostať bez parlamentného zastúpenia.

SMK na stretnutí predstavila svoj návrh na vytvorenie volebnej strany. Maďarské fórum má o ňom podľa Simona rokovať v rámci svojich štruktúr.

Rokovanie sa podľa predsedu MF viedlo v duchu otvorenosti a úprimnosti s cieľom nájsť riešenie pre voličov. "Zúčastnené strany prejavili ochotu spolupracovať v záujme docielenia toho, aby voliči maďarskej národnosti a maďarsky cítiaci voliči mali zastúpenie v parlamente po voľbách v roku 2020," uviedol Simon.

Za SMK sa na rokovaní zúčastnil predseda strany József Menyhárt a podpredseda strany Iván Farkas. Za stranu Magyar Fórum – Maďarské fórum boli okrem Simona prítomní podpredsedovia strany Alžbeta Janitsová a Zsolt Gál.

S SMK a MF má rokovať aj parlamentný Most-Híd. Avizoval, že diskutovať chce najmä s mimoparlamentnými stranami a združeniami. Tým stranám, s ktorými sa dokáže dohodnúť, ponúka Most-Híd miesta na svojej kandidačnej listine. Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára strana zatiaľ rokovala o možnostiach spolupráce pred budúcoročnými parlamentnými voľbami s Rómskou iniciatívou Slovenska a MKDA-MKDSZ.