Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Maďarskí demonštranti blokovali pruh na hraničnom priechode do SR

Na archívnej snímke protivládni demonštranti pochodujú počas protestu 16. decembra 2018 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Séria protestov v Budapešti sa začala v stredu po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.

Budapešť 17. decembra (TASR) - Dve desiatky vozidiel blokovali v pondelok popoludní jazdný pruh vedúci na maďarsko-slovenský hraničný priechod Bánréve-Kráľ. Maďarské opozičné politické strany, odborári a občianske organizácie týmto spôsobom vyjadrili podporu niekoľko dní trvajúcim protestom proti krokom vlády premiéra Viktora Orbána.

Podľa spravodajského servera 24.hu podpredseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Imre Komjáthi povedal, že do tohto aktu občianskej neposlušnosti sa zapojili strany Momentum, LMP a MSZP, ale aj Odborársky zväz chemikov z Kazincbarciky (KVSZ).

"Spoluobčanom odkazujeme, že aj takto sa dá protestovať. Keď sa už diktatúra prejavuje otvorene, sme povinní klásť odpor," dodal Komjáthi, podľa ktorého účastníci blokády zaspievali národnú hymnu.

Séria protestov v Budapešti sa začala v stredu po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250. Na štvrtú protivládnu demonštráciu, ktorá sa konala v nedeľu, prišlo vyše 10.000 Maďarov.

Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach