Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Maďarsko, Rakúsko a SR podpísali deklaráciu o ochrane dropa veľkého

Na archívnej snímke drop. Foto: TASR - Pavol Funtál

Údaje podľa rezortu ukazujú, že európska populácia dropa veľkého dosahuje okolo 28.000 až 31.000 jedincov.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Maďarsko, Rakúsko a Slovensko podpísali deklaráciu o ochrane ohrozeného dropa veľkého. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Zaviazali sa tým chrániť a zlepšiť prírodné podmienky dropa, či monitorovaním a skúmaním zvýšiť stav jeho populácie.

"Drop veľký je najväčší lietajúci vták v Európe a vlajkový druh ochrany a podpory otvorenej európskej krajiny. Napriek tomu je tento druh uvedený v zozname Dohovoru sťahovavých vtákov (CMS) ako globálne ohrozený a v mnohých častiach svojho rozsahu prechádza vážnym poklesom populácie," povedala výkonná tajomníčka Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich zvierat Amy Fraenkel.

Údaje podľa rezortu ukazujú, že európska populácia dropa veľkého dosahuje okolo 28.000 až 31.000 jedincov. Vo väčšine strednej a východnej Európy stavy dropov aj naďalej klesajú. Aj to bolo dôvodom stretnutia odborníkov na vedeckom sympóziu, ktoré sa konalo 18. až 19. septembra v Bratislave.