Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Maďarský šéf agrorezortu sa pre znečistenie Slanej stretne s Budajom

Na archívnej snímke zo 17. marca 2022 znečistená rieka Slaná v katastri obce Betliar, lokalita Nižná Maša.Betliar. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou tohto javu je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit.

Budapešť 23. mája (TASR) - Nový maďarský minister pôdohospodárstva István Nagy inicioval v záujme riešenia situácie na rieke Slaná (Sajó) stretnutie so slovenským ministrom životného prostredia Jánom Budajom.

Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na Nagyov status zverejnený v nedeľu na Facebooku. Nagy i ďalší ministri novej vlády premiéra Viktora Orbána zložia sľub v parlamente v utorok.

"Rieka Sajó a jej ekosystém sú naším spoločným prírodným dedičstvom. Moja prvá oficiálna zahraničná cesta po nástupe do funkcie ministra pôdohospodárstva povedie k ministrovi životného prostredia Slovenskej republiky," uviedol nový šéf agrárneho rezortu, podľa ktorého znečistenie rieky treba neodkladne riešiť.

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou tohto javu je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v slovenskej obci Nižná Slaná, okres Rožňava, fungoval do roku 2008.

Na snímke uhynutý pstruh potočný v znečistenej rieke Slaná v katastri obce Betliar, lokalita Nižná Maša.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu a síranov a výskyt arzénu.

Situáciu na rieke Slaná rieši aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Podnik odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)