Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Magda Vášáryová: Majitelia médií sa nás snažia zdiskreditovať

Jozef Čentéš Foto: TASR

Šéfka petičného výboru a poslankyňa NR SR Magdaléna Vášáryová na kongrese upozornila, že petíciu za vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora nepodpísali ani všetci členovia strany.

Zvolen 19. mája (TASR) - Majitelia médií sa snažia SDKÚ-DS zdiskreditovať a strana by preto mala pokračovať v petícii za vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Na dnešnom kongrese SDKÚ-DS to vyhlásila šéfka petičného výboru a poslankyňa NR SR Magdaléna Vášáryová, ktorá pokarhala členov strany za nízku aktivitu v tejto oblasti.

"Od volieb sme v otázke petície tvrdo spali, napriek tomu, že ja som apelovala na niektorých z vás, ktorých poznám a na ktorých mám dosah," upozornila Vášáryová. Za pokračovanie petície predložila tri argumenty. "SDKÚ-DS trvá na tom, aby Slovensko zostalo právnym štátom. Druhý je, že ak nás budú obviňovať, že sme petíciu spustili len preto, lebo bolo pred voľbami, budú mať pravdu. Tretím argumentom je, že petícia je vždy mobilizačným faktorom," vysvetlila.

Vášáryová upozornila na skutočnosť, že petíciu nepodpísali ani všetci členovia strany. "A to už je čo povedať. Máme asi 6200 členov, keby každý člen dal 20 hlasov, mali by sme 120.000 hlasov. Chcem, aby sme pri všetkých tých negatívnych mediálnych ohlasoch na SDKÚ-DS, ktorými sa nás snažia majitelia médií zdiskreditovať, aby sme vošli do parlamentu. Chcem, aby sme vošli do parlamentu so 100.000 hlasmi a parlament sa musel touto petíciou zaoberať. Potom budeme opäť relevantnou politickou silou a jasne vyjadríme svoj postoj. To bude naša angažovanosť," dodala.

Prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý podľa ústavy generálneho prokurátora na návrh parlamentu vymenúva, aktuálne čaká na verdikt Ústavného súdu SR. Na ten sa po mesiacoch nečinnosti hlavy štátu v tejto veci obrátili poslanci vtedajšej koalície, aby rozhodol, či hlava štátu môže alebo musí parlamentom zvoleného kandidáta vymenovať. Na verdikt súdu čaká aj vládny Smer-SD. Premiér Robert Fico pre TASR už skôr povedal, že rozhodnutie ústavného súdu bude rešpektovať. Parlament zvolil Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora 17. júna 2011.