Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Majer: Oprava nemeckých zbraní z Ukrajiny je výhodná pre všetkých

Na archívnej snímke tank typu Leopard. Foto: TASR/AP

O uzavretí príslušnej dohody predtým v utorok informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová aj slovenský rezort obrany.

Brusel 15. novembra (TASR) - Zriadenie nemeckého údržbového strediska na východe Slovenska, zameraného na servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine, bude výhodné pre všetky zúčastnené strany. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer, informuje spravodajca TASR.

O uzavretí príslušnej dohody predtým v utorok informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová aj slovenský rezort obrany.

"Túto dohodu sme uzavreli v krátkom čase. Iniciatíva vyšla z nemeckej strany, ktorá nás požiadala o možnosť opráv nemeckej techniky darovanej Ukrajine a ktorá bola poškodená. To znamená, že tá technika bude prichádzať na východ Slovenska s tým, že na našom území spoločnými silami, ale hlavne nemeckými odborníkmi bude opravená a poslaná naspäť na Ukrajinu na bojiská," vysvetlil Majer po skončení bruselského zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci segment obrana.

Podľa jeho slov ide o záležitosť výhodnú pre všetky strany. Ukrajina získa späť výzbroj, Slovensko ponúknutím priestoru v Michalovciach neprerobí, bude mať nulové alebo minimálne náklady a pre Nemecko zemepisná blízkosť k Ukrajine znižuje celkové náklady celej operácie.

Majer spresnil, že Nemecko by malo zabezpečiť potrebný personál a logistiku, Slovensko je však pripravené zaistiť potreby, ktoré časom vyplynú. "Niektoré veci prediskutujeme v priebehu opráv. Tá zmluva úplne všetky detaily nepokrýva, ale z nášho hľadiska je kľúčové, že poskytujeme priestor, aby tie opravy boli čo najhladšie a najrýchlejšie a aby sa zbrane čo najrýchlejšie dostali späť Ukrajincom," povedal Majer.

S opravou poškodenej nemeckej vojenskej techniky by sa malo začať už v priebehu najbližších týždňov. Podstatné bolo zaistiť najskôr potrebnú politickú dohodu a potom riešiť technické a logistické otázky.

Majer v utorok v Bruseli podpísal aj dohodu s Nemeckom o náhrade slovenskej tankovej techniky, čím sa realizuje politická dohoda uzavretá v auguste.

"Dostaneme 15 nemeckých tankov Leopard za 30 vozidiel bojovej pechoty, ktoré v krátkom čase pošleme na Ukrajinu," povedal štátny tajomník. Zdôraznil, že Slovensko touto výmenou neutrpí v oblasti vojenských spôsobilostí, lebo v priebehu budúceho roka dostaneme síce menej kusov bojovej techniky, ale modernej a na vyššej úrovni. "Je to dohoda, kde všetky strany sú spokojné," skonštatoval Majer.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)