Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Majerský: V správe o stave republiky chýbal dôraz na podporu samospráv

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová podľa neho tiež úplne odignorovala prvé spojené komunálne a regionálne voľby len mesiac po ich konaní.

Bratislava 29. novembra (TASR) - V správe o stave republiky chýbal väčší dôraz na podporu a vyzdvihnutie práce samospráv, myslí si predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Prezidentka Zuzana Čaputová podľa neho tiež úplne odignorovala prvé spojené komunálne a regionálne voľby len mesiac po ich konaní. Naopak, ocenil dôraz na množstvo kritických bodov spoločnosti, ako je kríza v zdravotníctve, nízka životná úroveň či nutnosť adresnej pomoci pre obyvateľov v energetickej kríze. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Práve teraz je ten čas, aby sa o samosprávach hovorilo oveľa viac. Momentálne aj ony potrebujú pomoc od štátu v boji s vysokými energiami, ale najmä vláda by im mala delegovať nielen povinnosti, ale aj kompetencie a finančné krytie, aby tak zlepšila manažment krajiny," komentoval Majerský. Pripomenul, že samosprávy neraz suplovali štát, napríklad počas pandémie či pri pomoci vojnovým utečencom.

Ako komentoval, za jeden z najväčších problémov pomenovala hlava štátu klesajúcu dôveru občanov v štát, chaotický spôsob vlády, ktorý vytvára zmätok a namiesto hľadania riešení z kríz ponúka drámu a znevažovanie oponentov. Varovala aj pred rastúcou nenávisťou a absenciou dialógu, ktorý nahrádza napätie, čo môže vyústiť do krízy demokracie. "Politici premenili Národnú radu SR a vládu na bojisko plné populistických vyhlásení, ktoré spoločnosť polarizujú, a nie spájajú. V parlamente dnes výrazne chýba pokoj, ktorý by do čias skúšok a napätia priniesol zjednotenie, ktoré tak veľmi Slovensko potrebuje," dodal.