Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Malá lavínová hrozba platí len vo vysokých polohách hôr

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teploty vzduchu dosahovali kladné hodnoty aj v najvyšších polohách.

Liptovský Hrádok 4. januára (TASR) – Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, je vyhlásený vo vysokých polohách slovenských hôr. Pod hranicou zhruba 1300 metrov nad morom sa už súvislá snehová pokrývka nenachádza, preto tam lavíny nehrozia. Súvisí to s extrémne teplým počasím v posledných dňoch. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Teploty vzduchu podľa Krajčího dosahovali kladné hodnoty aj v najvyšších polohách. "Takýto ráz počasia mal za následok úplné premočenie snehovej pokrývky. Pri postupnom ochladzovaní, pri klesaní teplôt pod bod mrazu, premočený sneh postupne stvrdne a zmrzne. Tým pádom bude lavínová situácia stabilizovať," priblížil.

Podotkol, že malé lavíny alebo splazy sa môžu objaviť iba v ojedinelých lokalitách, na extrémne strmých svahoch.

"Sneh je mäkký a pri pohybe po ňom sa prebára až na podklad. Na niektorých miestach v tieni a na severných stranách sa zrána na povrchu nachádza kôra. S ochladením počas dňa zmrzne a stuhne," uviedol Krajčí. Dodal, že celkovo je v horách podpriemerná snehová pokrývka.