Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Maľba, objavená v stene talianskej galérie, je odcudzené dielo Klimta

Na archívnej snímke talianski policajti stoja zrejme pri ukradnutom obraze rakúskeho maliara Gustava Klimta „Portrét dámy“, ktorý našiel záhradník pri strihaní brečtanu z múrov galérie moderného umenia Ricci Oddi v meste Piacenza na severe Talianska 11. decembra 201.9 Foto: TASR/AP

Umelecké dielo bolo odcudzené ešte vo februári 1997 zo súkromnej galérie moderného umenia v mesta Piacenza ležiacom na severozápade Talianska.

Piacenza/Rím 17. januára (TASR) - Experti na umenie potvrdili, že maľba nájdená v decembri 2019 v stene galérie v talianskej Piacenze, je dielo s názvom Portrét dámy z dielne maliara Gustava Klimta. Novinárov o tom v piatok informovala miestna prokurátorka Ornella Chicca.

"Som rada, že vás môžem informovať, že tento obraz je pravý," uviedla prokurátorka na tlačovej konferencii.

Umelecké dielo bolo odcudzené ešte vo februári 1997 zo súkromnej galérie moderného umenia v mesta Piacenza ležiacom na severozápade Talianska. V tom čase prebiehali renovačné práce, takže poplašný systém nefungoval. V decembri 2019 ju v tej istej galérii počas čistiacich prác objavil záhradník.

Rakúsky maliar Gustav Klimt Portrét dámy namaľoval v období rokov 1916-17. Jeho zmiznutie v roku 1997 bolo podľa AP jednou z najväčších záhad vo svete umenia. Vyšetrovatelia sa stále snažia zistiť, ako dlho bol obraz v skrýši predtým, ako bol nájdený.