Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MALnS žiada výnimky pri nákupoch a distribúcii liekov na Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva deklaruje pomoc pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci.

Bratislava 25. marca (TASR) - Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS) žiada o udelenie výnimiek v súvislosti s nákupom a distribúciou liekov na Ukrajinu. Rezort zdravotníctva deklaruje pomoc pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

"Minister zdravotníctva Ukrajiny Viktor Liashko sa na nás obrátil s prosbou o humanitárnu pomoc. Žiada nás o dodanie zdravotníckeho materiálu, vďaka ktorému by nemocnice na Ukrajine dokázali zabezpečiť základnú zdravotnú starostlivosť pre ľudí v postihnutých oblastiach," uviedla asociácia. Žiada o výnimku na udelenie licencie na nákup liečiv a zdravotníckeho materiálu od veľkodistribučných spoločností a tiež o výnimku na darovanie liekov a zdravotníckeho materiálu.

Rezort zdravotníctva deklaruje pomoc pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci. "Dnes ministerstvo zasiela list Medzinárodnej asociácii lekárov na Slovensku s prosbou bližšej špecifikácie požiadavky a najmä zaslania zoznamu liekov s uvedením aj ich množstva, ktoré plánujú vyviezť v rámci humanitárnej pomoci na Ukrajinu," uviedli pre TASR z tlačového odboru Ministerstva zdravotníctva SR. Ozrejmili, že na jej základe a zoznamu ministerstvo vydá rozhodnutie, ktorým v nevyhnutom rozsahu a na nevyhnutný čas môže povoliť vývoz humánnych liekov.