Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Malová: Smer-SD sa môže rozhodovať medzi Hlasom-SD, KDH a SNS

Na snímke uprostred predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Malová upozornila na to, že dôležitý faktor rozdeľujúci politické strany je aj rovnoprávnosť sexuálnych menšín, ktorá rozdeľuje strany PS a KDH.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Strana Smer-SD má momentálne na výber osloviť Hlas-SD a pokúsiť sa o spojenectvo s tretím koaličným partnerom. Rozhodovať sa pritom môže medzi KDH a SNS. Uvažovať tiež môže o vytvorení štvorkoalície. Druhou možnosťou je, že Progresívne Slovensko (PS) zostaví vládu zo strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini podľa Malovej jasne naznačil, že ich rozhodnutia budú závisieť od kolektívneho orgánu a že bude klásť podmienky aj voči strane Smer-SD. Týka sa to aj otázky zahraničnej politiky, pričom Pellegrini podľa politologičky zdôraznil nedopustiteľnosť odklonu Slovenska od západnej orientácie.

Malová upozornila na to, že dôležitý faktor rozdeľujúci politické strany je aj rovnoprávnosť sexuálnych menšín, ktorá rozdeľuje strany PS a KDH. Zdôraznila však, že liberalizácia vzťahov ľudí rovnakého pohlavia je neprijateľná nielen pre KDH, ale aj pre SNS a pre niektorých poslancov, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke OĽANO a priatelia.

"Stále tu máme veľkú mieru neistoty, lebo neviem, či tie vyhlásenia, ktoré padli v kampani, či sa naozaj politici budú správať podľa nich alebo pri formovaní vlády budú robiť ústupky," uviedla Malová. Momentálne je podľa nej ťažké posúdiť budúcu politickú situáciu.