Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Malová:Úlohou dobrej vlády je schopnosť utíšiť krízy,nie ich vyvolávať

Na archívnej snímke štvorica predstaviteľov politických strán sprava Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽANO), Veronika Remišová (Za ľudí) a Boris Kollár (Sme rodina) po podpise koaličnej zmluvy 21. marca 2020 na Bratislavskom hrade v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR

Ak by vláda vystúpením jedného z koaličných partnerov stratila väčšinu v parlamente, ani to nemusí podľa Malovej znamenať jej koniec. Vládnuť totiž môže aj ako menšinová vláda.

Bratislava 3. marca (TASR) - Úlohou dobrej vlády je schopnosť utíšiť krízy a nie ich vyvolávať. "Premiér Igor Matovič (OĽANO) sa stal vyvolávačom kríz, a to nielen v rámci koaličných strán, ale aj v spoločnosti," uviedla pre TASR politologička Darina Malová v reakcii na snahu SaS rekonštruovať vládu.

Popoludňajšie stretnutie vicepremiérov Richarda Sulíka (SaS) a Veroniky Remišovej (Za ľudí) u prezidentky SR vníma ako pokus zosilniť tlak na časť poslancov OĽANO, ktorí by mohli vystúpiť z klubu alebo sa nejakým spôsobom podieľať na dobrovoľnej rekonštrukcii vlády.

"Nedávam tomu veľkú šancu, lebo všetko záleží na tom, ako to vyhodnotí premiér Matovič," spresnila s tým, že premiér je podľa nej rozhodnutý neodstúpiť.

Ak by vláda vystúpením jedného z koaličných partnerov stratila väčšinu v parlamente, ani to nemusí podľa Malovej znamenať jej koniec. Vládnuť totiž môže aj ako menšinová vláda.

Malová si však nemyslí, že by bola SaS ochotná odísť z vlády. Predstaviť si to vie v prípade strany Za ľudí, kde podľa jej slov už prichádza k štiepeniu.

Sulík v stredu doobeda povedal, že je čas rozprávať sa o rekonštrukcii vlády. Dodal, že diskutovať budú ďalej aj s partnermi. Predčasné voľby však nechce.