Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rečková:Mamografický skríning sa realizuje naďalej aj napriek pandémii

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Národný onkologický ústav naďalej realizuje pozývací mamografický skríning karcinómu prsníka.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Mamografický skríning sa realizuje aj naďalej, a to aj napriek situácii spojenej s pandémiou nového koronavírusu. Pre TASR to uviedla riaditeľka Národného onkologického inštitútu (NOI) Mária Rečková. Podľa jej slov všetky skríningové mamografické pracoviská disponujú technicky aj personálne kapacitami, ktoré umožňujú v rámci skríningov priebežne vyšetrovať pozvané ženy.

V súčasnosti sa naďalej realizuje pozývací mamografický skríning karcinómu prsníka a rovnako preventívne prehliadky, v rámci ktorých je možné absolvovať skríning karcinómu hrubého čreva a konečníka a skríning rakoviny krčka maternice, povedala šéfka NOI.

Upozornila však, že pozývací skríning bol zatiaľ naplánovaný tak, aby boli pozývaní tí poistenci zdravotných poisťovní, ktorí preventívne prehliadky v stanovených termínoch neabsolvujú.

"Vzhľadom na odporúčania smerované k znižovaniu mobility ľudí pri súčasnej epidemiologickej situácii sme sa v rámci celoplošného organizovaného pozývacieho skríningu zhodli, že celoplošné pozývanie bude správnejšie načasovať až po zlepšení epidemiologickej situácie," komentovala.

Rečková tiež doplnila, že na špeciálne k skríningu zriadený email skrining@noisk.sk môžu ľudia pozvaní na skríning napísať v prípade, ak sa nemôžu alebo nechcú na skríningu zúčastniť. Šéfka NOI ich tiež vyzvala, aby napísali dôvod ich neúčasti. Doposiaľ podľa nej išlo prevažne o podnety, ktoré súviseli s pozvaním žien, ktoré už mamografické vyšetrenie v posledných dvoch rokoch absolvovali. "Tento fakt už riešime aj v rámci presnejšieho nastavovania algoritmov pozývania v rámci zdravotných poisťovní," dodala.