Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mamojka na Ústavnom súde končí aj pre zdravotné dôvody

Na snímke Mojmír Mamojka. Foto: TASR - Martin Baumann

V súvislosti s medializovanými informáciami o jeho kontakte s Marianom K. doplnil, že s podnikateľom sa spoznal na rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde si pred viac ako 20 rokmi potykali.

Bratislava/Košice 13. mája (TASR) - Mojmír Mamojka odmieta, že by pomáhal Marianovi K., obžalovanému v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. S podnikateľom sa pozná, ale tvrdí, že radu, o ktorú ho žiadal cez SMS, odmietol poskytnúť a ani sa s Marianom K. nestretol. Uvádza to v stanovisku, v ktorom oznámil, že z funkcie sudcu Ústavného súdu (ÚS) odchádza pre úvahy o zavedení vekovej hranice pre ústavných sudcov a tiež pre zdravotné dôvody.

"K rozhodnutiu odísť z funkcie sudcu Ústavného súdu ma viedla tak uvažovaná právna úprava Ministerstva spravodlivosti SR o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj zdravotné problémy. Na základe uvedeného som 13. mája 2020 doručil predsedovi Ústavného súdu svoje písomné oznámenie o vzdaní sa funkcie ústavného sudcu," píše Mamojka.

V súvislosti s medializovanými informáciami o jeho kontakte s Marianom K. doplnil, že s podnikateľom sa spoznal na rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde si pred viac ako 20 rokmi potykali. "Odvtedy sme sa niekoľkokrát stretli na hromadných spoločenských akciách, na ktoré som bol pozvaný z protokolárnych dôvodov," doplnil.

Trvá na tom, že obchodno-právnu radu, o ktorú ho Marian K. požiadal cez SMS, odmietol poskytnúť a k stretnutiu nedošlo. "V období od 14. júna do 18. júna 2018 a neskôr som sa v dôsledku ťažkej choroby manželkinej matky zdržiaval väčšinu času v Rimavskej Sobote," podotkol.

Mamojka zároveň dodáva, že nemôže niesť zodpovednosť za komunikáciu tretích osôb ani za komunikáciu Mariana K. s nimi. "Ako sudca spravodajca som navrhol trikrát odmietnutie sťažnosti menovaného voči vyšetrovacej väzbe," podotkol.

Mamojkovi po vzdaní sa zaniká funkcia 30. mája. V januári na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal o Mamojkovi bývalý siskár, exnovinár a svedok Peter Tóth. Tvrdil, že sa s ním stretol v lete 2018 a odovzdal mu obálku s podaním na Ústavný súd SR na podnet Mariana K. Podľa správ z Threemy Mariana K. sa podnikateľ mal pripravovať na stretnutie s Mamojkom na 14. júna 2018. Mariana K. zadržala polícia 20. júna 2018.