Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Marcinková chce prehodnotiť pravidlá očkovacej lotérie

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslankyňa upozornila, že osoby sledujúce reláciu na internete nedokážu splniť nastavené pravidlá lotérie včas, keďže on-line prenos je oneskorený o desiatky sekúnd.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková (Za ľudí) vyzvala Ministerstvo financií SR, aby prehodnotilo štatút súťaže o očkovaciu prémiu tak, aby mali možnosť vyhrať aj ľudia, ktorí sledujú oficiálny internetový online prenos RTVS.

Šéfka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) uviedla, že peniaze určené na lotériu by sa dali využiť lepšie. Opozičný Hlas-SD a ďalšie neparlamentné strany lotériu kritizujú.

Marcinková upozornila, že osoby sledujúce reláciu na internete nedokážu splniť nastavené pravidlá lotérie včas, keďže on-line prenos je oneskorený o desiatky sekúnd.

Poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí) požiadala ministra financií o prehodnotenie formátu a pravidiel očkovacej lotérie tak, aby bola prístupná aj pre osoby so zrakovým a sluchovým postihnutím. „Heslo, ktoré musí kontaktovaná osoba povedať, je zobrazené na televíznych obrazovkách, čo spôsobuje, že osoba so zrakovým postihnutím je z výhry vylúčená. Keďže vyžrebované osoby sú kontaktované telefonicky, znamená to vylúčenie aj osôb so sluchovým postihnutím,“ vysvetlila.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nedeľné (15. 8.) žrebovanie nepozeral, no lotériu podporuje. „Verím tomu, že splní svoj účel a pomôže nám zvýšiť percento zaočkovaných," povedal v pondelok novinárom. Či by sa mali meniť pravidlá súťaže, komentovať nechcel.

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
Foto: TASR Jaroslav Novák


SaS považuje aktuálny priebeh očkovacej lotérie za nešťastný a diskriminačný. Bittó Cigániková si myslí, že peniaze určené na lotériu dali využiť lepšie. Na lotériu sa podľa nej sústredia len tí, ktorí už sú zaočkovaní. Peniaze by sa podľa nej mohli dať očkovacím centrám a lekárom, a týmto ich motivovali, aby chodili po obciach a mestách rozprávať sa s občanmi, ktorí majú pochybnosti. Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu je očkovacia lotéria diskriminačná najmä pre nepočujúcich, nevidiacich či starších ľudí.



Hnutie Sme rodina verí, že chyby pri lotérii sa odstránia a nebudú sa viac opakovať. „Naše hnutie od začiatku podporuje všetky aktivity, ktoré by mohli zvýšiť zaočkovanosť. V tejto chvíli je ešte predčasné hodnotiť, či to má úspech alebo nie, to uvidíme až po nejakom čase," uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

„Desiatky miliónov eur, určených na lotériu, by boli omnoho prospešnejšie rozumne využiť v ťažko skúšanom slovenskom zdravotníctve na pomoc pacientom. Pravidlá a prevedenie súťaže sú dehonestujúce pre všetkých zúčastnených a ja neverím, že by sa po vzhliadnutí priameho prenosu rozhodol dať zaočkovať čo i len jeden človek, ktorý tak doteraz nechcel urobiť," reagovala pre TASR podpredsedníčka mimoparlamentného Hlasu-SD Zuzana Dolinková.

Na archívnej snímke Zuzana Dolinková.
Foto: TASR Jakub Kotian


Podpredseda neparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka kritizuje ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). „Ako máme veriť ministrovi financií, že zvládne prípravu štátneho rozpočtu, keď nie je schopný férovo a funkčne nastaviť ani triviálnu lotériu?" skonštatoval na sociálnej sieti.



Mimoparlamentná strana SNS vyzvala Matoviča, aby po nedeľnom losovaní lotériu zastavil. Podľa strany sa ukazuje, že ani jej spustenie nemotivuje ľudí, aby sa prihlásili na očkovanie.