Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Marcinková: Od komisárky pre deti sme nedostali požadované materiály

Vladimíra Marcinková, foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Poslanecký prieskum na Úrade komisára pre deti komplikuje práceneschopnosť, ktorú ohlásila komisárka pre deti Tomanová.

Bratislava 30. júna (TASR) - Počas poslaneckého prieskumu na Úrade komisára pre deti nedostali poslanci žiadne materiály, na základe ktorých by bolo možné posúdiť, ako úrad funguje. Uviedli to na brífingu poslanci z ľudskoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR na čele s Vladimírou Marcinkovou (Za ľudí), ktorá prieskum iniciovala.

"V pondelok (29. 6.) to boli štyri týždne, odkedy sme s kolegami navštívili naposledy Úrad komisárky pre deti. A musím s poľutovaním povedať, že počas týchto štyroch týždňov sme od úradu komisárky nedostali vyžiadané dokumenty, ktoré sme pri poslednom stretnutí iniciovali. Takisto neprišlo k osobnému stretnutiu s pani komisárkou (Vierou Tomanovou), ktoré sme žiadali pri poslednej návšteve úradu. Nedisponujeme ani informáciami, kedy sa s ňou stretneme a kedy nám budú predmetné dokumenty zaslané," priblížila Marcinková.

Posledné informácie podľa Marcinkovej naznačovali, že by mali materiály prísť "do týždňa". "Potom to boli dva týždne, potom tri. A my tu teraz stojíme mesiac na to, čo sme si vyžiadali nie zložitú dokumentáciu, ktorou by mal úrad mať v archíve, ale my ňou stále nedisponujeme. Nielen komunikácia sa javí ako problém na úrade komisárky pre deti Viery Tomanovej, ale takisto aj obava z porušovania povinností smerom k nám, k poslancom NR SR. Súčinnosť, vysvetlenia, poskytnutie podkladov úradu vyplývajú ako zákonná povinnosť podľa zákona o rokovacom poriadku NR SR. Nechceme nič navyše," podčiarkla.

"Desia nás zároveň nové medializované skutočnosti, s ktorými prišlo nedávno televízne spravodajstvo. Z neho sme sa dozvedeli o nahrávke známeho bratislavského advokáta, ktorý nielen spomína možnosť pre svojho klienta za niekoľko desiatok tisíc eur dohodnúť súdne rozhodnutie, ale takisto hovorí o nadštandardných vzťahoch s pani komisárkou a tiež o veľmi aktívnej komunikácii s ňou a s jej úradom," informovala.

Počas poslaneckého prieskumu poslanci podľa Marcinkovej vypracovali návrh novely zákona, ktorý rozširuje dôvody na odvolanie komisárky pre deti z funkcie. Tými dôvodmi sú podľa jej slov nielen komisárkina nesúčinnosť, ako aj dôvodná obava, že komisárka v rámci svojich právomocí môže účelovo vstupovať do konaní na prospech nejakého konkrétneho advokáta alebo z takýchto konaní dokonca "odskočiť", ak by to nejakému advokátovi, respektíve jeho klientovi vyhovovalo. "Chceme preto precizovať zákon o komisárovi pre deti a o nových dôvodoch, pre ktoré ho bude množné z funkcie odvolať. V súčasnosti je prakticky neodvolateľný," dodala Marcinková. Novela zákona by sa mala podľa jej slov v parlamente prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanecký prieskum na Úrade komisára pre deti komplikuje práceneschopnosť, ktorú ohlásila komisárka pre deti Tomanová. Uviedli to 1. júna poslanci z ľudskoprávneho výboru NR SR na čele s Marcinkovou. Poslanecký prieskum sa začal 27. mája.