Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SKUTOK PREMLČANÝ: M. Trajter už za vraždu Romana Deáka stíhaný nebude

Na archívnej snímke Marek Trajter Foto: TASR - Dušan Hein

Romana Deáka zastrelili v bratislavskej Dúbravke v októbri 1999.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Podnikateľ Marek Trajter už nebude stíhaný za vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v októbri 1999.

Rozhodol o tom dnes na neverejnom zasadnutí trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR), ktorý tak zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR voči júlovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). TASR o tom dnes informovala Kancelária predsedníčky NS SR. ŠTS - pracovisko Banská Bystrica 30. júla voči Trajterovi zastavil trestné stíhanie. Súd zastával právny názor, že skutok je premlčaný. V procese dokazovania údajne žiadny dôkaz nepotvrdil, že obžalovaný si vraždu objednal s úmyslom získať majetkový prospech.

Proces na ŠTS v Banskej Bystrici so siedmimi obžalovanými, ktorých prokuratúra viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, spomínaného Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara, a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny známej ako sýkorovci, speje do finále. Už tento mesiac sa očakávajú záverečné reči a rozsudok.

"Nebudeme sa k tomu vyjadrovať, je to dohoda nás obhajcov," reagovala vtedy pre TASR na rozhodnutie obhajkyňa Mareka Trajtera Eva Mišíková. Motívom činu jej klienta mala byť údajne snaha získať Deákov podiel, ktorý mal spoločne s bratmi Diničovcami v prípade objektu na Kollárovom námestí v Bratislave. Marek Trajter od začiatku procesu, ktorý sa začal 20. januára tohto roka, tvrdil, že je nevinný a objednávku vraždy Deáka dôrazne poprel. "Od roku 1996 sme už nemali žiadne spoločné obchodné aktivity. Nemal som aké peniaze od neho žiadať. Tento motív nemá žiadny racionálny základ, rovnako ani snaha získať Deákov podiel," tvrdil Marek Trajter.

Údajný šéf gangu sýkorovcov Róbert L., známy pod prezývkou Kýbel, je na úteku, rovnako ako Martin B., prezývaný Rus. Koná sa voči nim ako ujdeným. Ďalší obžalovaný Jozef R., nazývaný Potkan, na začiatku požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti. Je vo väzbe v Maďarsku.