Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Obhajca Márie K. považuje väzbu svojej klientky za nezákonnú

Slovenka Mária K., (uprostred) prichádza v sprievode polície na súd v Trenčíne, 10. apríla 2014. Foto: TASR/ Gabriela Tyuchová

Mária K. je v Španielsku obvinená z vraždy bývalého priateľa, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na 10 až 25 rokov.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Slovenka Mária K., ktorá je podozrivá z vraždy britského podnikateľa v Španielsku a je od štvrtka (10.4.) v predbežnej väzbe, sa na územie SR dostavila z dôvodu obavy o svoj život a zdravie. To súvisí s pozadím a kontaktmi osoby jej bývalého priateľa Andrewa B. tak v Španielskom kráľovstve, ako aj vo Veľkej Británii.

"Do rúk slovenskej polície som sa vydala v domnienke, že mi moja krajina poskytne ochranu a bez dostatočných dôkazov ma Španielsku nevydá, lebo celé to prebehlo inak, ako bolo doposiaľ medializované," povedala exkluzívne pre TASR Mária K., keď jej vyjadrenie sprostredkoval jej obhajca Matúš Gémeš. V tejto súvislosti požiadala médiá, aby informácie, ktoré zverejňujú, neboli tendenčné a nepravdivé. Obhajca považuje rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne (KS), ktorý jej klientku vo štvrtok 10. apríla zobral do predbežnej väzby, za nezákonné. Mária K. sa v utorok 8. apríla dobrovoľne prihlásila na polícii v Novom Meste nad Váhom.

Súd vo štvrtok rozhodol o predbežnej väzbe

Slovenka Mária K., (druhá zľava) prichádza v sprievode polície na súd v Trenčíne, 10. apríla 2014.
Foto: TASR/Gabriela Tyuchová
Sudca KS v Trenčíne vo štvrtok po viac ako dvojhodinovom výsluchu rozhodol, že Mária K. pôjde do spomínanej predbežnej väzby a vyhovel tak návrhu trenčianskej krajskej prokurátorky. Proti rozhodnutiu KS bola podľa hovorcu KS Romana Tarabusa podaná sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd. "Zákonom požadované podmienky na vydanie takého rozhodnutia neboli splnené," povedal dnes pre TASR obhajca Márie K. Matúš Gémeš. Vyjadril sa tiež, že špekulácie viacerých médií o tom, že by súhlasila s vydaním na trestné stíhanie do Španielska, sú nepravdivé. Obhajca zdôraznil, že doposiaľ medializovaný priebeh skutkového deja v španielskej vile sa odohral inak, ako bolo zverejnené, čomu nasvedčujú aj dôkazy, ktorými obhajoba disponuje.

"Počas výsluchu pred sudcom zadržaná uviedla, že keď odchádzala zo Španielska, nevedela o tom, že poškodený je mŕtvy. Túto skutočnosť sa podľa jej slov dozvedela až mimo územia Španielska. Ďalej uviedla, že Španielsko sa rozhodla opustiť z obavy o svoj život a zdravie," informoval zase Tarabus s tým, že zadržanú eskortovali do ilavskej väznice.

Ako hovorca dodal, zatiaľ sa rozhodovalo iba o návrhu prokurátora na vzatie do predbežnej väzby. "Otázka prípustnosti vydania na trestné stíhanie do cudziny vo štvrtok nebola predmetom konania. Účelom predbežnej väzby je zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky, kým štát, ktorý má záujem o jej vydanie, nepredloží žiadosť o vydanie. Podľa sudcu existuje obava, že pokiaľ by bola ponechaná na slobode, mohlo by dôjsť k zmareniu vydávacieho konania," doplnil Tarabus s tým, že Mária K. je v Španielsku obvinená z vraždy, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na 10 až 25 rokov.

Obhajca Gémeš reagoval, že v spisovom materiáli, ktorý tvoril podklad pre rozhodovanie súdu sa nenachádza žiadny dôkaz, a to ani len v podobe náznaku, že Mária K. chcela zmariť účel konania o európskom zatýkacom rozkaze (EZR). Právna úprava zákona o EZR má formalisticko-administratívny charakter a prokurátor a súd plnia len úlohy byrokratického štatistu.